Predstava Medeja je v tekmovalni selekciji 32. festivala »Gavelline večeri«

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, v petek, 20. oktobra 2017, z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića gostovala v Zagrebu v tekmovalni selekciji 32. festivala »Gavelline večeri«. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.
 
Evripidovo Medejo, ki je bila premierno v mariborski Drami uprizorjena 13. januarja 2017, je zrežiral eden najbolj provokativnih, nekompromisnih, avtorsko najmočnejših režiserjev bivše Jugoslavije Oliver Frljić, ki je ob premieri povedal: »Beroč Medejo, sem svoj interes osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo – tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način.«

32. festival »Gavelline večeri« poteka od 11. do 21. oktobra v gledališču GDK Gavella v Zagrebu. Nastal je leta 1973 in trajal do 1991, ko je ugasnil zaradi vojnih razmer. Leta 2005 so ga revitalizirali in tako smo letos priča že trinajsti izvedbi festivala zapovrstjo.

V letošnjem tekmovalnem programu je po izboru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić in Hrvoja Klobučarja, ravnatelja, producentke in igralca mestnega dramskega gledališča Gavella, 11 predstav, od katerih se 10 poteguje za nagrade, ena pa bo ob zaključku festivala izvedena izven konkurence. Festival v enajstih večerih omogoča ogled in primerjavo gledaliških uspešnic iz Zagreba, Šibenika, Reke, Splita, Virovitice, Beograda in Maribora.

Fotografija: Damjan Švarc