"Medeji" grand prix za najboljšo uprizoritev, Nataši Matjašec Rošker nagrada za najboljšo žensko vlogo na 32. festivalu "Gavelline večeri«" na Hrvaškem

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića je na 32. festivalu »Gavelline večeri« osvojila kar dve nagradi. Člani žirije, Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat in Damir Karakaš, so jo izbrali za najboljšo uprizoritev ter ji podelili grand prix, Nataša Matjašec Rošker pa je prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

Evripidovo Medejo, ki je bila premierno v mariborski Drami uprizorjena 13. januarja 2017, je režiral eden najbolj provokativnih, nekompromisnih, avtorsko najmočnejših režiserjev bivše Jugoslavije Oliver Frljić, ki je ob premieri povedal: "Beroč Medejo, sem svoj interes osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo – tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način." Nastopili so Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

 O FESTIVALU

32. festival »Gavelline večeri« je potekal od 11. do 21. oktobra v gledališču GDK Gavella v Zagrebu. Festival je nastal že leta 1973 in trajal do 1991, ko je ugasnil zaradi vojnih razmer. Leta 2005 so ga revitalizirali in tako smo letos priča že trinajsti izvedbi festivala zapovrstjo.

Fotografija: Damjan Švarc