Rekel je: ''Velika skrivnost dobrega igranja je, da znaš poslušati ljudi.''

Otroštvo v slaščičarni

Eli se je rodil v italijanski četrti v Brooklynu (New York, ZDA), judovskima emigrantoma iz Poljske. Imel je še brata in dve sestri, družina pa je imela prodajalno slaščic. Po končani srednji šoli je študiral zgodovino na univerzi Austin v Teksasu. Tu se je prvič srečal z igranjem ter po diplomi nadaljeval študij umetnosti na City College v New Yorku, kjer se je posvetil igralstvu.

Z metodičnim igranjem se je prvič srečal v šoli Neighborhood Playhouse. Njegove študije je prekinila 2. svetovna vojna, saj je bil vpoklican v vojsko ter kot narednik deloval kot del bolnišničnega osebja. Najprej je služboval na Havajih, se nato preselil v Casablanco ter konec vojne dočakal v Franciji.

V bolnišnici je tudi prirejal igre ter zabaval ranjene vojake, najbolj pa je bilo priljubljeno njegovo sarkastično oponašanje Adolfa Hitlerja.

Po vrnitvi v New York je nadaljeval študij igralstva ter obiskoval Dramatic Workshop. Pozneje je bil tudi soustanovitelj Actors Studia pod vodstvom Leeja Strasberga. Tu je spoznal med drugimi tudi Marlona Branda, Marilyn Monroe, Montgomeryja Clifta, Sidneya Lumeta ter tudi svojo bodočo ženo Anne Jackson, s katero sta se poročila leta 1948. Imela sta tri otroke: sina Petra ter hčerki Katherino in Roberto.

Igralska kariera

Leta 1945 je začel nastopati na Broadwayu ter leta 1951 dobil tonyja, za igranje v igri Tennesseeja Williamsa The Rose Tattoo.

V veliko predstavah je igral tudi s svoje ženo, tako da sta postala en od najbolj znanih parov ameriškega gledališča. Eli je svoj filmski debi doživel v kontroverznem Kazanovem filmu Baby Doll leta 1956, za kar je prejel angleško nagrado BAFTA za najobetavnejšega mladega igralca. Po tej vlogi so sledilne stranske in močne vloge, Eli pa si je s časoma prislužil naziv enega izmed najboljših karakternih igralcev na svetu.

Njegove najbolj znane vloge:
 • Guido, voznik kamiona v filmu Neprilagojeni (1961), posnet po drami Arturja Millerja,
 • vodja mehiških banditov Calvera v vesternu 7 veličastnih (1960),
 • tajkun Davis Leland v How to Steal a Million (1966),
 • pokvarjeni Cotton Weinberger v neo noir filmu The Two Jakes (1990),
 • vodja mafijskega klana Don Altobelo v Boter 3 (1990) ter
 • grdi Tuco v špageti vesternu Dober, grd, hudoben (1966) ob boku dobrega Clinta Eastwooda ter hudobnega Leeja Van Cleefa.

Navkljub dejstvu, da je v svoji več kot 60 let trajajoči karieri nastopil v več kot 90 filmih ter skoraj v toliko televizijskih dramah, je veliko in redno igral tudi v gledališču.

Ljudski človek – Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez

Najbolj ga je zaznamovala vloga umazanega, gobezdavega, mehiškega bandita Tuca, znanega tudi kot Podgana, v filmski mojstrovini legendarnega italijanskega režiserja Sergia Leoneja Dober, grd, hudoben.

Eli je v svoji avtobiografiji povedal, da je poskušal svojim likom, ki jih je igral, vedno dati fizični značaj, ki je izviral iz živali. Tako je za pokvarjenega, morilskega, lažnivega neotesanca Tuca, ki neprestano govori, izbral značaj podgane. Čeprav je Tuco brezpogojno slabo oseba, daje videz ljudskega človeka, s katerim se lahko gledalec poistoveti (v njem najde tudi del sebe) in z njim celo simpatizira.

Veliko zaslug za lik Tuca ima seveda tudi režiser in scenarist Sergio Leone, s katerim se je Eli odlično ujel. Pogovarjala pa sta se v polomljeni francoščini (Leone ni znal angleško, Eli pa ne italijansko).

Starost

Izjemno vitalen in kot vedno gobezdav je zadnjo vlogo odigral pri 95 letih, torej leta 2010 v filmu Wall Street: Money Never Sleeps.

Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi tudi častnega oskarja za življenjsko delo, ki so mu ga podelili leta 2011. Umrl je v 99. letu (leta 2014) ter zapustil ženo po 66 letih zakona.

Zanimivosti

 • Kader v filmu Dober, grd, hudoben, kjer zblazneli Tuco v krogih teče po pokopališču (ob glasbeni spremljavi maestra Ennia Morriconeja) ter išče grob Archa Stantona, v katerem naj bi bilo zakopano zlato, velja za enega najboljših filmskih kadrov v zgodovini filma.
 • Njegova žena igralka Anne Jackson, danes stara 89 let, je po očetu hrvaških korenin.
 • Marylin Monroe je bila njegova dobra prijateljica, pravzaprav je nekajkrat tudi čuvala njegove otroke, ko sta z ženo obiskovala večerne zabave.
 • Zaradi soproge se je spreobrnil v katoliško vero in postal aktiven pri Christophersih, organizaciji, v kateri so se zbirali igralci katoliške vere.
 • Igralka Kate Winslet, ki je igrala s takrat 91-letnim Elijem v filmu Počitnice (2006), je povedala, da je Eli ena od najbolj karizmatičnih oseb, kar jih je kdaj srečala.
 • Dramatik Arthur Miller: ''Eli je najsrečnejši dobri igralec, s katerim sem imel priložnost delati. Zares uživa v igranju.''
 • Ob prejetju oskarja za življenjsko delo leta 2010: ''Wallach je kameleon, lahkotno se vživlja v različne karakterje, medtem ko da prav vsaki svoji vlogi neizbrisen pečat.''
 • Tucovi zločini: ubijanje, ropanje ljudi, bank in poštnih uradov, kraja sakralnih predmetov, požiganje, bigamija, zapustitev žene in otrok, siljenje v prostitucijo, izsiljevanje, ugrabljanje ljudi, preprodajanje ukradenih dobrin, ponarejanje denarja ...
Lisa - 49/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 49/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.