Evripidova tragedija TROJANKE, premiera je bila 12. 4. 2018 v SNG Nova Gorica, je prva slovenska uprizoritev tega starogrškega besedila, ki je bilo krstno uprizorjeno ob vznožju Akropole leta 415 p. n. št.

Režiser Jaša Koceli je uporabil nov prevod Trojank Jere Ivanc, ki je lani izšel v knjigi skupaj s prevodom tragedije Andromaha (slednja je prevod še zadnje grške tragedije, ki doslej ni bila izdana v slovenščini). 

Poleg igralcev domačega ansambla nastopajo tudi gosti z različnih področij: glasbenica Raiven, plesalec Siniša Bukinac, pesnica sirsko-palestinskih korenin iz Dubaja Farah Chamma; enajst pevk, ki so bile izbrane na avdiciji, pa tvori grški zbor.

Režiser Jaša Koceli ramišlja: " Glede na to, da je danes beguncev na našem planetu največ v zgodovini človeštva, po nekaterih ocenah več kot 60 milijonov, je tematika Trojank zelo aktualna. Pripoveduje o spregledanih žrtvah vojne, o tistih, ki največ utrpijo, v tem primeru o ženskah, ki so izgubile svoje može, tudi veliko svojih otrok, svoje mesto, kulturo, jezik, civilizacijo."  Evripid, ki pripoveduje zgodbo skozi Trojanke, spregovori o človeštvu, človeški neumnosti, pohlepu ter o njegovih posledicah. To stori brezkompromisno in brez olepševanja, gre direktno in globoko v človeško žalost.

V predstavi je čutiti globoko žalost, ki pa je slutnja katarze, ko Trojanke jočejo in izlivajo svoje solze, ko se poslavljajo od svojega mesta in se soočajo s potjo v suženjstvo ali smrt. Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje, zato je razumljivo, da je bila večkrat uprizorjena v kontekstih aktualnih političnih razmer. Najbolj znana je priredba Jeana Paula Sartra, ki vsebuje implicitno kritiko evropskega imperializma v Aziji.

Ponovitve bodo 18. in 19. aprila ter 4. in 5. maja ob 20.00 na velikem odru SNG Nova Gorica.