Gotovo ste že kdaj slišali za star pregovor, ki pravi: "Ni vse zlato, kar se sveti."

In ta pregovor še kako drži, ko se dotaknemo področja osebnih financ. Kljub zelo znanemu pregovoru pa nas na tem področju tako hitro odnese ... Odnese v obljubljeni svet, kjer nam ne bo več treba delati za denar in kjer bomo lahko delali vse tisto, česar si danes ne moremo privoščiti – največkrat zato, ker nimamo denarja.

Ponudbo o tem, da če se bomo danes odločili in izkoristili xy edinstveno priložnost, ki nas bo čez leto ali dve popeljala v svet finančne svobode, smo bili v veliki večini deležni najmanj enkrat v življenju. Tisti, bolj dovzetni, pa so jo bili deležni večkrat. Ste bili med njimi tudi vi? Se še spomnite, kako gre? Danes moramo izkoristiti to edinstveno priložnost, ki nam bo s samo nekaj tisoč evrov naložbe to vrnila v več desetkratniku ali stokratniku in nam prinesla številke, o katerih smo do zdaj upali le sanjati. Priložnost, ki je neponovljiva in jo imamo možnost izkoristiti le tisti izbrani, povabljeni in samo tisti trenutek – tukaj in zdaj.

In tovrstnih ponudb je na trgu veliko in jih tudi bo vedno veliko, saj smo ljudje nagnjeni k hitrim zaslužkom, k temu, da bi po najbližji poti prišli do velike vsote denarja. In pri tem ni pomembno, koliko smo stari, kakšen je naš trenutni status, ali smo zaposleni ali ne, samski ali z družino, visoko izobraženi ali ne itn., pomembno je, kako ranljivi smo, kako čustveno reagiramo v situacijah, ko se nam predstavi 'enkratna' priložnost in kako hitro znamo preklopiti v realnost.

Nemalokrat sem videla primere, kjer so ljudje izgubili več sto tisoč evrov zaradi želje po še več. Nazadnje primer gospe, ki je 'investirala' 300.000 evrov v neki finančni produkt z valutnim tveganjem, za katerega se je čez leto dni izkazalo, da sploh ni bil finančni produkt, temveč je šlo za piramidni sistem.

Ali pa primer gospe, ki je prodala eno stanovanje (imela je namreč dve) in celotno kupnino investirala v zlato. A ji to ni prav nič pomagalo, saj je imela 400 evrov pokojnine in z zlatom ni mogla plačati položnic in si kupiti hrane. Poleg tega je vrednost zlata ravno v času prodaje izredno padla in si je s prodajo tako ustvarjala izgubo. Ali pa primer gospoda, kateremu so ponudili 6-odstotni garantirani letni donos, če bo 40.000 evrov investiral v neki nepremičninski projekt. Pri čemer je imelo podjetje, ki je zbiralo sredstva, blokiran transakcijski račun in projekta ni nikoli izpeljalo. Kaj se je zgodilo z njegovimi sredstvi, pa tudi verjetno ni treba pojasnjevati ...

Vsem trem navedenim primerom je bilo skupno naslednje: posamezniki so hrepeneli po nečem, kar ni bilo realno, niso imeli osnovnega znanja o investiranju in o tem, kako pomembno je imeti razpršena sredstva, in niso imeli načrta, s katerim bi sploh opredelili, kam želijo priti in kdaj.

Zelo pomembno je, da se nam ob 'posebnih priložnostih' vklopi alarm, ki bo za nas pomenil, da si moramo vzeti čas in zadevo podrobno raziskati. Vedno, pred kakršnim koli investiranjem, je treba zbrati čim več informacij, na podlagi katerih bomo pozneje sprejeli svojo odločitev. NIKOLI in NIKDAR nobena priložnost ni tako edinstvena, da ne bi mogla počakati na našo odločitev, ne glede na to, kdo nam jo predstavlja. Če pa ni tako, potem to ni priložnost za nas, temveč le za tistega, ki jo predstavlja.

No, pa si za konec še vseeno nalijmo čistega vina. V resnici si vsi želimo, da nam ne bi bilo več treba delati za denar, da bi vsi delali tisto, kar si želimo, uživali življenje, kakršnega si želimo, in ne bi nikoli občutili finančnega stresa, kaj ne? In to je dosegljivo – a le za tiste, ki vedo, kako pametno krmariti po poti do tega cilja, in ki vedo, da tisto, kar se navadno najbolj sveti, ni tisto pravo.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 21/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.