"Sem Nataša, stara 42 let. S partnerjem spomladi pričakujeva prvega otroka ..."

"Po poklicu sem ekonomski tehnik, opravljam pa delo vodje tima v prodajalni z oblačili za vso družino. V podjetju sem od leta 2003. V službi sem se vedno počutila sproščeno, kljub občasnim napetostim in manjšim neprijetnostim. Delodajalec je korekten in vedno smo našli skupni jezik za ureditev vseh težav. Vendar pa me samo delo ne zadovoljuje. Nekako mentalno ne rastem v tem podjetju. Dela je vedno več kot dovolj, toda vse se iz leta v leto nekako ponavlja, pridejo kakšne novitete, potem pa se čez čas vse skupaj spet vrne za tri korake nazaj. Tudi delovni čas je dvoizmenski in treba se je veliko prilagajanja. Rada bi menjala službo, da bom lahko bolj kreativna in kjer se bosta novo znanje in produktivnost nadgrajevala, ter imela pozitivne rezultate tako v službi kot v zasebnem življenju. Moj partner je zaposlen v podjetju, kjer ima 12-urni delovni čas (t. i. ruski turnus).

Moji mesečni prihodki so samo mesečna plača, ki pa zaradi bolniškega dopusta v sedanji nosečnosti znaša 740 evrov neto. Privarčevanega s partnerjem žal nimava nič, razen nekaj sto evrov za sproti. Od septembra 2010 imam stanovanjski kredit v vrednosti 24 tisoč evrov po obrestni meri 6-mesečni EURIBOR plus 2,3 odstotka in z dobo odplačevanja 20 let. Poleg tega imam še potrošniški kredit v vrednosti 11 tisoč evrov po obrestni meri 6-mesečni EURIBOR plus 1,9 odstotka in z dobo odplačevanja 15 let. Mesečna anuiteta za obe posojili skupaj znaša okoli 195 evrov.

Partner ima trenutno hitro posojilo v vrednosti štiri tisočake za nakup avtomobila. Drugih dolgov nimava. Njegova neto plača je 750 evrov. Na kreditnih in plačilnih karticah ne koristiva limitov. Živiva vsak v svoji garsonjeri na razdalji okoli 200 metrov. Moja garsonjera meri 32 kvadratnih metrov, partnerjeva 26. V bližnji prihodnosti želiva prodati obe stanovanji in kupiti eno večje. Partner je lastnik še 52 kvadratnih metrov velikega stanovanja, vendar v njem živijo njegovi starši. V garsonjeri, kjer živi partner, pa so lastniki starši, vendar so ga pooblastili, da lahko razpolaga po želji glede prodaje garsonjere. Do zdaj sem imela nekaj rentnih varčevanj, vendar sem jih po nekaj letih prekinila in denar porabila za opremo stanovanja ali za kakšno drugo investicijo, ne pa za samo prazno trošenje. Zavarovalnim agentom, kjer sem varčevala, nekako nisem zaupala oziroma sama nisem bila dovolj finančno pismena, da bi dlje vztrajala. Privarčevanega denarja sicer ni bilo več kot 1.500 evrov. Priznam pa, da sem še pred nekaj leti (pred nakupom stanovanja) velikokrat tudi brezglavo trošila za oblačila. Res pa je, da sem imela ob tem na banki vedno odprt varčevalni račun, prek katerega sem vedno privarčevala za registracijo, zavarovanje avtomobila, dopuste.

Do zdaj sem se vedno nekako preživljala iz meseca v mesec brez večjih zadolžitev, razen posojila. Do neke mere mi je uspelo vzpostaviti finančno disciplino, da si zdaj ob vsaki plači naredim spisek prilivov in odlivov za nujne stvari. Tu pa se potem tudi ustavi, saj mi za svoje želje zmanjka denarja. S partnerjem bi si rada pridobila dodatna znanja, kako še kaj dodatno zaslužiti, kako ustvarjati pasivne prihodke in kako potem z njimi pametno razpolagati. Pripravljena sva se izobraževati na tem področju, imava pogum za spremembe. Želiva živeti zadovoljno, pametno delovati in ne le garati kot zdaj, iz meseca v mesec za le golo preživetje."

Izzivi, ki čakajo družino:

V prvi vrsti postavitev močnih temeljev, varnostna rezerva, ustrezna zaščita, zlasti zato, ker je na poti otrok. Tudi število posojil ni zanemarljivo – tukaj se gotovo da kaj spremeniti in predvsem pokazati, na kakšen način se jim v prihodnosti izogniti. Imata tudi vsak svojo garsonjero, ki pa, kot je napisala gospa, bi ju bilo res dobro prodati in se preseliti v večje stanovanje. Kar se tiče prihodkov – zelo pohvalno, da si želita povečati prihodke in da celo razmišljata o pasivnih prihodkih – z veseljem bomo predstavili, kako.

 

Liza - 14/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 14/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.