Spomnimo se … Bojana je stara 45 let.

V najemniškem stanovanju živi skupaj z dve leti mlajšim možem Sandijem in sedemletno hčerko. Trenutno je brez službe, vendar jo aktivno išče. Od Zavoda za zaposlovanje prejema 700 evrov na mesec. Mož zasluži okoli 1.200 evrov mesečno, a so v to všteti tudi potni stroški, ko se v službo vsak dan vozi 70 kilometrov v eno smer. Z možem se preizkušata tudi v podjetništvu, natančneje v sadjarstvu, vendar večjih prihodkov od tega za zdaj še nimata. Privarčevanega denarja prav tako ne, saj če je le možnost in jima kdaj ostane kak cent, tega vložita v nasad. Imata nekaj dolgov, njuna velika želja pa je hiša na podeželju. Toda preden se lotita tovrstnih ciljev, je treba najprej poskrbeti za osnovno varnost vsake finančno-stabilne družine – za osnovno zaščito zdravja in življenja družinskih članov ter za zaščito delovne sposobnosti, ki jim prinaša prihodke. Nič od tega družina še nima.

Ja, govoriti o zavarovanjih je navadno sila neprijetno. Na eni strani številni ljudje s slabimi izkušnjami z zavarovalničarji in na drugi strani občutek nemoči in strah. Le kdo si želi razmišljati o potencialnih nevarnostih? Za avto vemo, da moramo poskrbeti, ker to določa zakon … Žalostno je, da naj bi v povprečju 5 % svojega časa preživeli v avtomobilu, za katerega pa na drugi strani namenimo 15, 20 ali celo več odstotkov prihodkov.

Na drugi strani pa imamo svoje življenje in življenje bližnjih, za katere nam je jasno, da imajo tako visoko vrednost, da je enostavno ne moremo opredeliti, a o tem, da bi življenja zaščitili, ne razmišljamo.

Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako? Zakaj nam je enostavno škoda denarja za nas, za bližnje? Razlogov je navadno več. A najmanj upravičen je ta, da zaščite pa res ne potrebujemo. Ali pa, da za to pa res nimamo denarja, ko na drugi strani več deset ali sto evrov namenjamo za stvari, ki resnično niso nujno potrebne.

In če se zdaj vrnemo na Bojano in njeno družino … Ne glede na to, da je Bojana trenutno brezposelna, bi morala najprej poskrbeti za svojo delovno sposobnost, za primer pojav trajne invalidnosti, ki nastane kot posledica nezgode. Smiselno bi bilo zaščititi tudi njeno življenje – zaradi otroka, ki še ni finančno samostojen, in zaradi kreditnih obveznosti. Obenem mora čim prej ustvariti dovolj visoko varnostno rezervo, ki bo služila kot zaščita v primeru ponovne izgube dohodkov iz delovnega razmerja. Enako velja za njenega soproga.

Ja, ko človek takole prebira, kaj vse potrebuje in na kaj vse bi moral misliti, zelo hitro reče: “Ah, pa saj se mi še ni treba ukvarjati s tem. Se bom pozneje.” In tako nas prehitijo neljubi dogodki, na katere sami nimamo vpliva, in nam porušijo svet.

Pomembno je, da se o vseh teh področjih podučimo, se naučimo osnovnih pojmov, spoznamo, katero vrsto zaščite potrebujemo za kateri primer, kakšno zavarovalno vsoto, na kakšno dobo in ne nazadnje – kje je za nas najceneje, in to brez drobnega tiska. No, o tem pa v kakšnem izmed prihodnjih prispevkov, ko bodo udeležencem Popolne preobrazbe strokovnjaki predajali tudi to znanje.

Ana Vezovišek

Liza - 25/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 25/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.