Ga. Ana, z možem sva se znašla v težki situaciji.

Živiva v trinadstropni hiši, ki bi bila že danes potrebna obnove. Žal sva sama, saj sta se obe hčeri odselili od doma, v druge kraje. Imava skromno pokojnino (skupaj 900 evrov), ki nama navadno zadošča za plačilo položnic, hrane … Zdaj poleti navadno še nekako gre, ampak se bojiva jeseni in zime, ko še posebej narastejo stroški ogrevanja. Da ne omenjam tega, da bo treba menjati streho, da bi potrebovala nova okna. Glede na to, da bi težko še kaj delala, ne veva, kako dodatno zaslužiti, hčera pa res nočeva obremenjevati s tem. Kaj naj narediva? Kako naj prideva do dodatnega denarja? Jelka

Draga Jelka,

naj vas že na začetku potolažim, da situacija, v kateri ste s soprogom, ni tako huda oz. nima tako temne prihodnosti, kot jo morda vi vidite ta trenutek. Upala bi si celo trditi, da imate premoženje oz. bolje denar, a bo treba najprej na to situacijo pogledati iz drugega zornega kota. Iz tistega, ki nam je navadno tudi v precej velik izziv. Pa si poglejmo, kakšen je pravzaprav ta drugi zorni kot in kakšne možnosti vse imate (ja, ni samo ena).

Kako v vašem primeru?

Prva, gotovo najbolj logična rešitev, ki se kar sama ponuja, je prodaja nepremičnine. Tako kot je po eni strani logična za marsikoga (predvsem za tiste, ki niso v situaciji, v kakršni ste vi), je po drugi strani za marsikoga nesprejemljiva – vsaj v prvem trenutku. Nekaj najtežjega (žal) je še vedno ravno prodaja nepremičnine, v kateri živimo, pa čeprav bi si s tem lahko bistveno izboljšali naš življenjski standard. Enostavno nas nanjo vežejo čustva, preteklost, spomini … In to še posebej velja, če gre za kakšno tradicijo. Pa vendar, živeti v nepremičnini, ki je potrebna obnove, ki propada in s katero imamo vse večje stroške, je resnično nesmiselno. Še posebej to velja za nepremičnino, kot je vaša, ko gre za trinadstropno hišo, ki je zasedena le delno (eno tretjino).

Kaj ne bi bilo veliko enostavneje, da bi se preselili v manjšo, varčnejšo nepremičnino in bi vam poleg tega ostal še denar? In navadno niti ne malo denarja, če primerjamo trostanovanjsko hišo z npr. stanovanjem. To, da moramo otrokom zapustiti nepremičnino, je že preteklost. Otrokom je treba pomagati bistveno prej, ko se želijo osamosvojitvi, in še to le, če smo tega zmožni. Če namreč ne boste danes, ko sta oba s soprogom še pri močeh in sta zdrava, ukrepala, se lahko kaj hitro zgodi, da bo večje finančno breme padlo ravno na vajini hčeri. In to vse zato, ker se ne želite ločiti od svojega premoženja.

Če trenutno še niste pripravljeni na prodajo in bi potrebovali čas, pa razmislite o tem, ali bi morda del nepremičnine oddali. Na ta način bi imeli stroške vzdrževanja gotovo nižje, poleg tega pa bi se z najemniki lahko dogovorili tudi za obnovo nepremičnine. Sicer ne vem, ali bi vam trenutno stanje nepremičnine dopuščalo možnost oddaje, pa vendar obstaja tudi ta možnost.

Dejstvo je, da iskanje dodatnega dela ni dobra rešitev. In še manj dolgoročna. Zavedati se moramo, da smo vsako leto starejši in da naša energija ni večna. Zato vam predlagam, da resnično razmislite o tem, kakšno življenje si želite v prihodnjih desetih, dvajsetih letih … Je to brezskrbno življenje, kakršno si gotovo zaslužite, ali je to boj za preživetje? Mislim, da ga ni človeka, ki si ne bi želel zadnjega obdobja življenja preživeti v miru in obdan z ljudmi, ki mu največ pomenijo.

Ponovno svetujem bralcem revije Liza, svoje vprašanje mi pošljite na mail: ana@vezovisek.si
Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si
Po novem pa lahko ponovno berete rešitve finančnih zagat, ki so že bile objavljene v reviji Liza, na blogu http://anini.financnirecepti.si/

Liza - 25/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 25/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.