O življenju s francoskimi buldogi nam je svoje izkušnje zaupala Katjuša Kosovel, pri kateri imajo doma psarno Ninjetka, ki je registrirana pri Mednarodni kinološki federaciji (FCI).

Bi nam našteli nekaj posebnosti francoskih buldogov?

Francoski buldog sam nikdar ne ve, kdaj ima dovolj, zato ga je treba ustaviti pri aktivnosti. Napori mu škodijo. Obožujejo sončenje, a vročina jim škodi. Vročinski udar je zanje usoden. Francoski buldog je pes, ki se zelo naveže na lastnika in zelo rad z njim deli kavč. Ne prenaša samote. Francoski buldogi so kot magnet in gospodarja nikdar ne izpustijo izpred oči. Zelo se navežejo. Francoski buldog ni za vsakega, to pasmo je treba razumeti. Preden se odločite za nakup, morate o njih nekaj vedeti. So pametni, a tudi trmasti in samosvoji. Niso zunanji psi!

Kaj pa vam osebno pomeni bližina živali?

Od malega so živali moje najboljše prijateljice. V mojem otroštvu se je oče ukvarjal s kinologijo in veliko srečo sem imela, da sem odraščala ob psih. Starši so me naučili, da je treba za živali prevzeti odgovornost in zanje skrbeti. V otroštvu sem veliko let preživela z nemškim bokserjem in se zaljubila v te potlačene smrčke. Ustvarila sem si družino in želela, da tudi moj otrok raste ob psu, da spozna ta čudovita bitja. Zasledila sem pasmo francoski buldog, ki mi je pred desetimi leti takoj prirasla k srcu. V teh letih nisem potešila ljubezni do njih. Danes jih imamo sedem! Tri psičke so iz moje vzreje. Vzreja francoskih buldogov je zelo težavna. Zahteva 24-urno skrb za mladičke.Kaj konkretno bi svetovali ljudem, ki se odločajo za lastništvo francoskih buldogov?

Pri naporih je treba biti previden, ne prenesejo mraza in vročine. So zelo samosvoji in radovedni. Z odraščanjem se njihova vesela energija ne spreminja. Vedno se obnašajo kot mali klovni. Veseli so in včasih polni neumnosti. Pri mladičih traja kar nekaj časa, da se navadijo na čistočo. Zelo hitro se razvadijo in zaradi njihove prikupnosti lastnike z lahkoto vrtijo okoli prsta. Pride dan, ko z veseljem naredijo neumnost in jo ponosno pokažejo. Nikar jih grobo ne kaznujte. So zelo čustveni in občutljivi za vaše občutke. Prepoznajo žalost in jezo. Mislim, da se jih to še najbolj dotakne.

Ste vi svoje pse šolali v pasji šoli ali ste jih lepega vedenja učili doma?

Svojih psov nisem vozila v pasjo šolo. Ko so majhni, se jih da veliko naučiti s triki in priboljški.
Na YouTubu sem našla veliko trikov, ki so mi pomagali pri učenju.

Kako pa je z nego francoskih buldogov?

Francoski buldog ne potrebuje veliko nege. Zadostuje gumijasta krtača. Jaz svojih psov ne kopam pogosto, enkrat na nekaj mesecev. Obrišem jih s krpo, ki je namočena v vodo z nekaj jabolčnega kisa.Kakšne so po vašem mnenju in izkušnjah prednosti pasme?

Prednost pasme je, da je pes zelo ljubeč in zelo predan gospodarju. Ob njem boste težko slabe volje. Tak pozitivček je.

Kakšnim ljudem pa bi jo priporočili?

Pasmo bi priporočala nešportnim ljudem, ljudem, ki jim ni odveč, če pes želi spati z njimi v postelji in se ob večerih tiščati na kavču. Francoske buldoge bi priporočila ljudem, ki niso hitre jeze in bi psu znali oprostiti kakšno uničeno stvar. Ti psi potrebujejo družbo in občutek, da so ljubljeni. Vse to pa znajo tudi vračati. Za mojo družino so to naši otroci, a jim vseeno ne vzamemo tistega, kar jim pripada, da ostanejo to, kar so. Psi, čudoviti francoski buldogi.

Imate za konec kot vzrediteljica še kakšno sporočilo za naše bralce?

Pred nakupom psa se dobro posvetujte z vzreditelji. Vsi vzreditelji so objavljeni na Kinološki zvezi Slovenije, kakor tudi njihova bodoča legla. Če želite določeno pasmo, se kupi pri vzreditelju, drugače pa rešite življenje, pojdite v zavetišče in ne podpirajte preprodajalcev. Vsak vzreditelj, ki vzreja pse z rodovnikom, vam bo vedno na voljo, preprodajalec pa vam ne bo!

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv