Freddie Mercury je bil zagotovo ena od najbolj opaznih osebnosti v svetu glasbe, pevca skupine Queen ni mogel spregledati nihče. Letos, 5. septembra, bi dopolnil 70 let, a ga je žal bolezen položila v prezgodnji grob že leta 1991. Kdo je bil Farrokh Bulsare, ki je slišal le na ime Freddie?

Otroštvo in mladost

Freddie, eden od največjih in najvplivnejših frontmanov vseh časov, se je rodil na afriškem otoku Zanzibar, ki spada pod Tanzanijo. Njegova starša, ki sta bila pripadnika indijske religiozno-etnične skupnosti Parsov, sta se iz Indije (Mumbaj) zaradi dela preselila na tanzanijski otok, ki je bil tako kot Indija takrat angleška kolonija.

Večino otroštva je Freddie preživljal v Indiji, kjer je obiskoval angleški internat. V osnovni šoli je veljal za izredno bistrega učenca in učitelji so hitro odkrili njegov dar za glasbo, saj se je neverjetno hitro naučil igrati klavir.

Pri trinajstih se je pridružil staršema na Zanzibarju, pri sedemnajstih pa se je družina zaradi revolucije na otoku preselila v Anglijo v predmestje Londona.

Po srednji šoli se je vpisal na univerzo ter izbral umetnost ter grafično oblikovanje. Denar med študijem si je služil tako, da je s svojo punco Mary Austin na stojnici prodajal rabljena oblačila, poleg tega pa je imel službo na letališču Heathrow. Diplomiral je na Ealing Art Collegeu, ki danes spada pod univerzo West London.

Glasbena kariera

Že med študijem je deloval v več glasbenih skupinah, ki pa so kmalu razpadle, dokler ni leta 1970 spoznal kitarista Briana Maya in bobnarja Rogerja Taylorja, ki sta iskala pevca za skupino Smile. Nekoliko pozneje so z basistom Johnom Deaconom ustanovili eno od najbolj znanih glasbenih skupin na svetu – Queen.

Freddie Mercury Queen

Freddie si je spremenil ime in postal njihov frontman. Na britanske glasbene lestvice so se prvič povzpeli leta 1974 s singlom 'Seven Seas of Rhye'. Z neverjetnim razponom glasu je postal eden od najboljših vokalov na tedanji glasbeni sceni, poleg tega pa je imel talent za pisanje pesmi. Njegove najbolj znane avtorske pesmi so 'Bohemian Rhapsody', 'Somebody to Love', 'We Are the Champions', 'Bicycle Race', 'Don't Stop Me Now', 'Crazy Little Thing Called Love'.

Skupina je bila v drugi polovici sedemdesetih in v osemdesetih ena od najpopularnejših glasbenih zasedb na svetu, ki se je tudi zelo izkazala s koncertnimi nastopi, saj so bili predvsem zaradi teatralnega Freddieja prava paša za oči.

Freddie je imel tudi solo kariero in posnel dva albuma – leta 1985 je izdal album Mr. Bad Guy, tri leta pozneje pa je s špansko operno pevko Montserrat Caballé posnel znamenito ploščo Barcelona, na kateri sta združila klasično opero in rock glasbo.

Zasebno življenje

Imel je zelo pestro zasebno življenje, saj je bil biseksualec, ki je s strastjo ljubil moške in ženske. Na začetku sedemdesetih je imel dolgoletno razmerje z Mary Austin, s katero sta po razhodu ostala tesna prijatelja in zaupnika. Razmerje se je sicer končalo zaradi njegovih ljubimcev.

Freddie je postal stalen gost na različnih gejevskih zabavah ter redno zahajal v klube, kjer so se zbirali moški. Ustalil pa se je leta 1985, ko je spoznal frizerja Jima Huttona, ki ga je klical 'moj mož'. Skupaj sta ostala do njegove smrti.

Freddie MercuryAids in smrt

Freddie je že leta 1987 izvedel, da ima aids, vendar je to skrbno čuval pred javnostjo. V naslednjih letih je njegovo zdravje vidno pešalo, nehal je javno nastopati, se je pa zato zakopal v studijsko delo in snemal nove pesmi.

Javnost je o svojem bolezenskem stanju obvestil prek agenta šele dan pred svojo smrtjo. Umrl je v svojem stanovanju v Londonu zaradi pljučnice, star pa je bil komaj 45 let.

Pokopan je na pokopališču Kensal Green. Na njegovem pogrebu, ki ga je vodil zaratustrski duhovnik, je igrala pesem Arethe Franklin 'Take My Hand, Precious Lord'/'You've Got a Friend'.

Zanimivosti

 • Brian May o Freddieju: "Hlastal je za življenjem in užil vsako minuto. Kot veličasten komet je zapustil sled, ki bo zaznamovala še mnogo generacij."
 • Kip Freddieja stoji v švicarskem mestu Montreux ob Ženevskem jezeru, ki je znan po džez festivalu, na katerem je leta 1978 nastopila tudi skupina Queen. Freddie je oboževal mestece Montreux in ga redno obiskoval.
 • Njegova smrt velja za veliko prelomnico v zgodovini aidsa, saj se je šele takrat začelo o bolezni govoriti na glas tudi v širši javnosti. Leto dni po smrti so preostali člani skupine pripravili koncert, namenjen ozaveščanju o aidsu, poleg tega pa so ustanovili poseben sklad The Mercury Phoenix Trust.
 • Njegova najbolj znana pesem 'Bohemian Rhapsody' se je devet tednov obdržala na prvem mestu britanske glasbene lestvice in velja za najbolje prodajano singel ploščo na svetu.
 • Po smrti je bil upepeljen, zahteval je, da se ne razve, kje je raztresen del njegovega pepela.
 • Freddie je seveda kot diplomirani grafični oblikovalec naredil znani logo skupine Queen.
 • Ob smrti je večino denarja, hišo in tudi glasbeno lastnino zapustil nekdanjemu dekletu Mary Austin, ki je bila po njegovih besedah edina prava prijateljica.
 • Parsi so religiozno-etnična skupnost, ki prihajajo iz Irana ter pripadajo zaratustrski religiji. Večina Parsov danes živi v Indiji (okoli 70 tisoč), kamor so se v srednjem veku preselili iz Irana.
 • Zaratustrstvo je religija, ki temelji na nauku iranskega pesnika in preroka Zaratustre. Razvila se je v 7. stoletju pr. n. š.
 • Eden izmed njegovih zgodnjih idolov, ko je še živel v Mumbaju, je bil bollywoodski pevec in igralec Lata Mangeshkar.
 • Nikoli se ni učil petja in njegov glas so načeloma označevali kot bariton, a Freddie je večino svojih pesmi zapel v tenorju. Imel je razpon štirih oktav – od basa do soprana.
 • 7. februarja 1979 so Queeni v sklopu turneje Jazz European Tour nastopili tudi v Hali Tivoli v Ljubljani.