Slovensko mladinsko gledališče za letošnjo prvo premiero glavnega programa pripravlja predstavo Slovenska popevka, gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše v režiji Matjaža Pograjca.

Pripravlja ga v sodelovanju s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage. Vsaka ponovitev bo premiera zase; na odru jih boste lahko spremljali od novembra dalje.

Gregor Strniša, slovenski pesnik in dramatik, spada med naše najboljše literate. O njem je bilo že veliko napisanega, našli bi precej člankov in razprav, nekaj diplomskih nalog, tudi kako magistrsko, komaj kaj pa o njegovem pisanju besedil za popevke.

Strniša je namesto banalnih besedil za valčke in polke pisal čisto drugačne stvari. Pisal je poezijo za glas. Gledališki koncert bo spomenik človeku, ki je dokazal, da je lahko popevka umetnost, da je pop lahko dobra glasba in da človek potrebuje trenutke, ko zre v nebo, da bi sklatil luno, se zaljubil v kresničko, v roke ujel morski val, spremenil sneg v led in odšel jokat v sonce brez črne pege čez oči, ne da bi ga obtožili cmeravega samopomilovanja.

Sicer pa je režiser Matjaž Pograjc poleti že izbral 10 varovancev iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage, od katerih bodo nekateri v predstavi peli, nekateri pa plesali skupaj z igralci Slovenskega mladinskega gledališča. Prav tako pa že potekajo vaje za gledališki koncert, pravzaprav se zdaj na začetku vsi udeleženci še bolj spoznavajo. Za varovance je vsekakor fino, ker so potisnjeni v drugi svet, predvsem pa je za njih nova izkušnja delo s profesionalnimi gledališčniki in gledališkimi zahtevami, kar pomeni, da se od njih tudi nekaj pričakuje ter jim preveč ne znižujejo kriterije. Vsekakor pa delo poteka tudi pod budnim očesom strokovnih delavcev iz Drage, ki prispevajo svoje strokovno znanje in izkušnje dela z varovanci.
Kako se je obneslo tovrstno sodelovanje in vključitev varovancev na še enem od življenjskih področij, tokrat v kulturo, se bomo lahko prepričali novembra v Slovenskem mladinskem gledališču, ko bo predstava predvidoma na sporedu. Prihodnje leto pa lahko pričakujemo še en gledališko predstavo v kateri bodo vključeni varovanci iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage, ko bodo na oder postavili predstavo po knjižni predlogi Kit na plaži, avtorja Vinka Möderndorferja.

Foto: Goran Antley

Liza - 39/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 39/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.