22. februar 1902–7. maj 1986

Herma se je rodila na Dunaju, v družini umetnostnih drsalcev, saj je bila njena mama Christa dvakratna svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju parov, njen stric pa je bil trikratni evropski prvak. Herma je že v zgodnji mladosti začela skupaj s sestričnami trenirati drsanje na stričevem umetnem drsališču.

V svoji tekmovalni karieri je postala petkratna svetovna prvakinja posamično, dvakrat pa je še s partnerjem Ludwigom Wredom postala svetovna prvakinja v parih. Leta 1924 je na prvih zimskih olimpijskih igrah v Chamonixu zmagala posamično. 

Leta 1927 je končala svojo pot, in sicer po kontroverznem porazu na svetovnem prvenstvu, ko jo je premagala bodoča kraljica umetnostnega drsanja, Norvežanka Sonja Heine. Sodniki (trije Norvežani, Avstrijec in Nemec) so dosodili zmago s 3 : 2 Sonji Heine, kar je Hermo tako razjezilo, da je nemudoma končala športno pot. Svetovna drsalna zveza ima od tega dogodka dalje pravilo, da lahko sodi samo po en sodnik iz posamezne države. Herma je bila leta 1982 sprejeta v Hišo slavnih umetnostnega drsanja. Umrla je v 84. letu starosti, v mestecu Rottenmann v osrednji Avstriji.

Zanimivosti

· Njen stric Eduard Engelmann Jr., trikratni evropski prvak med moškimi posamezno, je zgradil prvo zunanje umetno drsališče na svetu.

· Herma je edina umetnostna drsalka v moški in ženski konkurenci, ki ima svetovnih prvenstvih zlato medaljo posamično in v parih.

· Kot umetnostna drsalka je nastopala pod različnimi priimki – von Szabó, Plank-Szabo, Planck-Szabo, Jarosz-Szabo in Jaross-Szabo.

· Njena sestrična Helene Engelmann je na olimpijskih igrah v Chamonixu, leta 1924, skupaj z Alfred Bergerjem osvojila zlato kolajno v parih.

Lisa - 9/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 9/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.