Pri založbi Učila International je izšla navdihujoča knjiga japonskega nevroznanstvenika Kena Mogija z naslovom Ikigaj.

Knjiga razkriva japonsko pot do smisla življenja, ob tem pa barvito opisuje bogato kulturo in zgodovino dežele vzhajajočega sonca.

In kaj sploh pomeni pojem ikigaj?

Po avtorjevih besedah je ikigaj tesno povezan z japonsko kulturo in dediščino, zato se je pri pojasnjevanju pojma močno opiral na japonsko tradicijo in ga hkrati skušal iskati v sodobnih običajih. Po Mogijevem mnenju je ikigaj "nekakšno kognitivno in vedenjsko vozlišče, okoli katerega so razporejene različne življenjske navade in sistemi vrednot." Če vam te besede zvenijo preveč abstraktno, vam bo morda v pomoč nadaljevanje razlage: "Ikigaj pomeni japonsko modrost, opisuje občutke in načine ravnanja, ki imajo v japonski družbi posebno veljavo in so se v tem tesno povezanem otoškem narodu razvijali skozi stoletja." Na podlagi tega avtor svetuje, naj se slehernik vpraša:

  • Katere so moje najbolj sentimentalne vrednote?
  • Katere drobne stvari mi prinašajo užitek?

Njegovo delo temelji ravno na tem - na primerih drobnih stvareh, ki prinašajo veselje in užitek, hkrati pa vzbudijo prijetna čustva - skratka, ikigaj nas motivira za življenje, tudi za to, da zjutraj vstanemo.

Pet stebrov ikigaja

Stebri so sinonim za temelje, ki ikigaju omogoča, da se razcveti, na začetku dela zapiše Mogi. Bistveni so za njegovo razumevanje in razmišljanje o lastnem življenju:

1. steber: Začnimo z majhnim

2. steber: Osebna osvoboditev

3. steber: Usklajenost in trajnost

4. steber: Radost je v malenkostih

5. steber: Prisotnost tukaj in zdaj

Zveni nadvse preprosto, kajne? In to so tudi besede, ki jih občasno sliši vsakdo od nas, tudi v vsakodnevni komunikaciji, a jih nekako težko ozavestimo v luči vsakdanjih nalog, obremenjenosti in stresa. V knjigi izvemo, kako se stebri prepletajo, povezujejo in dopolnjujejo, hkrati pa ostajajo posamezna entiteta. To dejstvo lepo ponazori naslednji zapis o tradiciji čajnega obreda (na Japonskem je izjemnega pomena in se je ohranila do dandanes) in združuje vseh pet stebrov ikigaja:

"V čajnem obredu mojster skrbno pripravi okrasje v prostoru, pri čemer je izredno pozoren na malenkosti, kot je vrsta rož, ki bodo krasile steno (začnimo z majhnim). Za čajnega mojstra in njegove goste je značilna ponižnost, ki jo ohranijo, tudi če imajo z obredom dolgoletne izkušnje (osebna osvoboditev). Mnogi pripomočki, ki se uporabljajo v čajnih obredih, so stari več desetletij, včasih celo stoletij, skrbno so izbrani, da se ujemajo in skupaj naredijo nepozaben vtis (usklajenost in trajnost). Kljub skrbnim pripravam je glavni namen čajnega obreda sprostitev in uživanje v senzoričnih podrobnosti v prostoru (radost je v malenkostih). Gostje preidejo v stanje čuječnosti, v katerem v svoj um sprejmejo notranje vesolje čajnice (prisotnost tukaj in zdaj)."

Čajni obred kot sinonim za ikigaj je lep primer japonske metodičnosti, natančnosti, razčlenjenosti in povezanosti.

Trajnost zaznamuje posameznikovo delovanje v družbi

Treba je izpostaviti, da trajnost - sicer v sodobnem svetu pogosto uporabljena beseda, najpogosteje povezana z razvojem in okoljevarstvom - še ostaja eden od temeljev japonske družbe. Tako avtor poudari, da je "izpolnjevanje osebnih želja pogosto uravnoteženo s trajnostjo družbe in okolja. Brez odporne, zdrave družbe in okolja si navsezadnje ne morete prizadevati za izpolnitev svojih ciljev in ambicij."

Ikigaj je torej tesno povezan z usklajenostjo z naravo, z ljudmi in okolico, saj trajnost brez te povezave ni mogoča. Trajnost pa ne zaznamuje le človekovega odnosa do narave, ampak še posameznikovo delovanje v družbi.

Poiščite svoj ikigaj!

V zaključku knjige najdemo zanimivo vprašanje: "Ste zdaj bolj naklonjeni misli, da bi po malih korakih poskusili nekaj novega, ne da bi takoj pričakovali takojšnjo nagrado od zunaj?" V svetu drobnih samoumevnosti so prej navedene besede nekaj, nad čimer se je vredno zamisliti. Morda vam ravno delo Kena Mogija osvetli pot, po kateri skušate korakati in vam pomaga do novih spoznanj, ki temeljijo na iskrenosti in spoštovanju - do sebe in družbe, ki vas obkroža.

ikigaj

Knjigo lahko naročite na tej povezavi