Kaja Berden je ilustratorka, ki je že kot otrok rada risala in pozneje obiskovala razne tečaje risanja in slikanja, danes pa si življenja brez ilustracij ne predstavlja več.

Kako se je začela vaša ustvarjalna pot?

Pred vpisom na fakulteto sem veliko razmišljala o študiju slikarstva, toda ko je napočil čas za izbiro, sem se odločila za drugo smer. Morda še ni bil moj čas. Šele pozneje, ob vpisu na magisterij, sem začela bolj resno razmišljati o tem, kaj bom počela in kaj me veseli. Ugotovila sem, kaj me izpolnjuje in kaj osmišlja moje življenje. Veselje in strast sem našla v kombiniranju barv, vzorcev, likov in krajin ter v samem procesu, kako iz ničesar ustvariti nekaj lepega. Zdaj si ne predstavljam življenja brez ilustracije.

Zakaj se je tako globoko zarezala v vaše srce?

Ker združuje mojo ljubezen do risanja z ljubeznijo do narave, živali in pravljic, posebej škratov.

Kako pa je potekal proces učenja?

Risanja in slikanja sem se v veliki meri naučila sama z vztrajnostjo in delom. Pri tem mi je pomagal izjemen učitelj, akademski slikar Darko Slavec. Njegovi nauki so neprecenljivi, saj me ni učil le o umetnosti in likovni teoriji, ampak o redu in vzorcih narave, vesolja in življenja.

Kakšno tehniko uporabljate?

Tehnika risanja, ki jo uporabljam, je suha barvica na papir. Stil risbe pa se povezuje z mojim značajem, kot je to verjetno običajno.

Kaj pa vas za risanje, slikanje, ilustriranje navdihuje?

Pred kratkim sem se iz mesta preselila na podeželje, kar sem si zelo dolgo želela. Da sem obdana z naravo, letnimi časi in živalmi, me vsakodnevno navdihuje. Kot tudi dela nekaterih drugih ilustratorjev in pravljice. Kombinacija vsega, kar me navdušuje, mi je v pomoč pri iskanju sebe in svojega stila ilustriranja. Predvsem pa je ilustracija moj medij, moj svet, skozi katero lahko vsakdanjik spremenim v čudovito pravljico.

Kaj pa vaši dosežki, kaj razstavljate?

Omenim lahko tri večje razstave. V izolski knjižnici je bilo veliko pravljičnih živali in škratov. Na Sečoveljskih solinah so bile ilustracije solin iz knjige haiku poezije Haisa. Razstavo v Ljubljanski mestni hiši pa je prevzel Ljubljanski zmaj.

In vaši načrti za naprej?

V prihodnosti imam v načrtu slikanico o zmaju, ki bo del priročnika o refleksoterapiji, avtorice Maje Vrhunc, ter kar nekaj lastnih slikanic. Trenutno nastaja zgodba o škratu, ki živi pod velikim starim hrastom in pomaga gozdnim živalim.

Kje jo najdete?

Kajina dela so na ogled na spletni strani www.kajaberden.si, spremljate pa jo lahko tudi na Instagramu (kajaberden_illustration) in na Facebook strani Kaja Berden Illustration.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv