Nosečnice iz Evrope in ZDA opravljajo vedno več testiranj še pred rojstvom otroka.

Tako se lahko odkrijejo kromosomske anomalije, ki povzročajo težke poškodbe ploda, s čimer je precej zmanjšano število dojenčkov, ki se rojevajo z Downovim sindromom. Še posebej na Islandiji.

Odkar so na Islandiji od leta 2000 vpeljana takšna testiranja, se velika večina žensk, skorajda 100 odstotkov, ki imajo rezultat testiranja pozitiven za Downov sindrom, odloči za prekinitev nosečnosti. Testiranje za nosečnice na Islandiji ni obvezno, o njih pa morajo biti informirane vse nosečnice. Tako se na Islandiji, ki šteje 330.000 ljudi, letno rodita le en do dva dojenčka z Downovim sindromom.

Ti dojenčki so po navadi rezultat nezanesljivosti testa. Kombinirano presejanje, ki se po navadi opravi v 12. tednu nosečnosti, je sestavljeno iz ocen tveganja na podlagi starosti nosečnice, analize vzorcev krvi in ultrazvočnega pregleda, odkriva tveganje od Downovega sindroma in še nekatere motnje. Zanesljivost tega testiranja je približno 85-odstotno. Zakon na Islandiji nosečnicam omogoča, da se odločijo za prekinitev nosečnosti tudi po 16 tednih, če na fetusu ugotovijo abnormalnosti.

Za njih splav ni umor

Na to dejanje gledajo kot na nekaj, kar so končali. Končali so nekogaršnje življenje, ki bi lahko bilo polno komplikacij. V bistvu preprečujejo trpljenje otroka in družine. Mislijo, da je tako bolj pravično, saj življenje ni niti črno niti belo, temveč menijo, da je sivo.

Otroci z Downovim sindromom imajo najpogosteje, toda ne vedno, specifično obliko obraza. Lahko imajo različne komplikacije, od katerih so nekatere bolj vidne med odraščanjem: srčne napake, nagnjenost k nalezljivim boleznim, debelost, problem s ščitnico in druge težave.

Medtem se je življenjska doba oseb z Downovim sindromom znatno povečala. Leta 1929 dojenček, rojen s to boleznijo pogosto, ni živel dlje kot 10 let. Danes oseba z Downovim sindromom v povprečju doživi 50 in še več let, odvisno od težavnosti zdravstvenih težav.

Preberite še to navdihujočo zgodbo: Manekenka z Downovim sindromom