Štiri srčne mamice: Andreja Pader, Barbia Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik so od predsednika republike Boruta Pahorja prejele jabolko navdiha. Priznanje jabolko navdiha so v znamenje občudovanja in hvaležnosti od predsednika republike prejele štiri izjemne mamice, izjemne posameznice, ki s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge.

Vsekakor so mamice otrok s posebnimi potrebami tiste, ki se morajo veliko bolj angažirati. Kadar pa premorejo voljo, energijo, idejo in čas, da s svojim udejstvovanjem zajamejo širše in združijo še preostale starše otrok s posebnimi potrebami v društva ali akcije, gre za čisti presežek, dejanja, ki navsezadnje za sabo lahko potegnejo drugačno gledanje na problematiko in sodelovanje širše javnosti ter večji družbeni delež pri reševanju problematike. Verjetno za mamice ni večje nagrade kot to, da ti otroci napredujejo in imajo boljše možnosti zaradi vsega, kar so naredile za svoje otroke. A je prav, da je njihovo prizadevanje opaženo in nagrajeno tudi v družbi.

Andreja Pader je Filipova mamica in ustanoviteljica Drugega doma, društva, ki bo za mlade s posebnimi potrebami zgradilo pravo domovanje, tudi če bi po smrti staršev ali skrbnikov ostali sami.

Barbia Gaia Asta je pred petimi leti v Koštaboni ustanovila center Planet 47. Tam odkrivajo talente otrok z Downovim sindromom in pripravljajo gledališke, likovne, glasbene in plesne delavnice.

Petra Greiner je ustanovila mariborski Zavod 13. Njen zavod pripravlja številne odmevne dogodke, s katerimi obveščajo javnost o življenju drugačnih otrok in ponujajo pomoč njihovim staršem.

Spomenka Valušnik je pred dobrima dvema letoma ustanovila društvo Vesele nogice za otroke s cerebralno paralizo. Društvo staršem ponuja strokovno pomoč in jih opogumlja, za otroke pa pomaga plačevati terapije in nakup pripomočkov.

Pripravila: Suzana Golubov

Lisa - 16/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 16/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.