Založba Mladinska knjiga je ob letošnji 80-letnici Jelke Reichman, ene najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork, izdala antologijo Rasla je Jelka – najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman.

Jelka Reichman je ena od najpomembnejših in najbolj priljubljenih ilustratork pri nas. Tudi če ne vemo nič o elegantni gospe Jelki, zagotovo poznamo njene ilustracije. Vsi smo listali knjige Šivilja in škarjice, Miškolin, Piki Jakob, Maček Muri, Cepecepetavček … in ob teh podobah so zrasle številne generacije otrok. Nastale so v 50 letih ustvarjanja in se hitro vpisale med klasiko otroške in mladinske književnosti pri nas.

Priljubljenost Jelkinih knjig se tako rekoč prenaša iz roda v rod. Današnji očetje in mame, dedki in babice kupujejo Jelkine knjige iz svoje mladosti za svoje otroke in vnuke. Jelka Reichman je za svoje delo prejela številne nagrade, med drugim nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo (2002), Levstikovo nagrado za življenjsko delo (2005), Župančičevo nagrado za življenjsko delo (2008) …

Več kot dva milijona knjig Jelke Reichman

Od leta 1964 pa do danes je bilo pri založbi Mladinska knjiga natisnjenih več kot 2.200.000 knjižnih izdaj s podobami Jelke Reichman. Med 12 najbolj priljubljenimi knjigami je daleč na prvem mestu slikanica Maček Muri z več kot 200.000 izvodi, sledi ji Šivilja in škarjice s 100.000 izvodi, tej Moj prijatelj Piki Jakob z enakim številom prodanih izvodov …

Rasla je Jelka – nova zakladnica podob

Sladkosnedi medvedki, deček s sončnico, Mižekmiž, rakunčki na rolkah … To je le nekaj prelepih podob v Jelkini novi antologiji. Pesmi, rime in uganke je napisalo 40 najboljših klasičnih in sodobnih slovenskih avtorjev od Frana Levstika, Srečka Kosovela, Ljudmile Prunk – Utve, Kajetana Koviča, Daneta Zajca, Nika Grafenauerja, Miroslava Košute, Janeza Bitenca, Anice Černejeve, Toneta Pavčka, Neže Maurer do Bine Š. Žmavc, Anje Štefan in drugih.

Poleg avtorskih pesmi so v novi, jubilejni knjigi Jelke Reichman tudi številne slovenske ljudske pesmi in ljudske pesmi drugih narodov. Pri pesmih, ki so uglasbene, so vključene tudi note. Razkošni knjigi so dodani še fotoalbum o ilustratorkinem življenju in delu, bibliografija pesniških zbirk ter seznam izdanih knjižnih izdaj z njenimi ilustracijami.

“Sprejemati lepoto je žlahtna sreča …”

Tako je Jelka Reichman med drugim zapisala v uvodu h knjigi Rasla je Jelka. In še: “V življenju me najbolj zanima lepota. To lepoto vidim v majhnih bitjih, v živalih, v otrocih … Vidim ta njihov notranji svet, ki seva navzven. To naslikam.” Iz razkošnih barvnih ilustracij sijejo okrogli in vedri obrazki otrok, sanjajo odprtih oči ali se smehljajo med spanjem. Prežema jih dih pravljičnosti in prijaznosti, lepote in brezčasnosti, ki očara otroke in odrasle. Na prvi pogled sicer delujejo preprosto, v resnici pa so natančno premišljene in likovno izdelane.

Knjige je vzljubila že kot otrok

Ilustratorka se spominja, da je že kot majhna punčka s pridržanim dihom in odprtimi očmi sedela na leseni pručki in poslušala mamo, ki ji je brala knjige: povestice, pravljice, zgodbe, legende in basni. Včasih je na koncu knjige zajokala, tako močno je podoživela vsebino. Od tod tudi njena želja, da bi ustvarila podobo tega, kar je ob poslušanju čutila.

Želja po upodabljanju jo je pripeljali na Akademijo za likovno umetnost, kjer je po diplomi končala še grafično specialko. Po srečanju s Kristino Brenkovo, tedanjo urednico na Mladinski knjigi, so prišla prva naročila. Leta 1965 je izšla njena prva knjižica – leporelo, sledilo je ilustriranje prvih slikanic …

Spoznajte prvega legendarnega junaka Jelke Reichman

Po ilustriranju pravljice Šivilja in škarjice Dragotina Ketteja jo je urednica Kristina Brenkova povabila k ilustriranju Miškolina. A ker je bil pisatelj Josip Ribičič takrat že zelo bolan, je želel, da bi knjiga izšla čim prej. Tudi ilustracije je prišel pogledat med nastajanjem v njen likovni kabinet. “To me je tako spodbudilo,” se spominja ilustratorka, “da sem risala vse noči in mu jih čez dober teden nesla na dom. Bil je navdušen.”

“Največja sreča je, če v življenju delaš, kar te veseli …”

Jelka Reichman je ustvarila nešteto prelepih podob in ustvarila več legendarnih junakov, z njimi pa prepoznaven del slovenske ilustracije. Z njimi ves čas izžareva tudi svoj optimizem, vedrino in željo po lepoti, kar je sama takole opisala: “Največja sreča je, če v življenju delaš, kar te veseli. Mnogo reči rada delam. Rada živim, rada sem s svojimi ljubimi, rada slikam, rada opazujem naravo in živali ... Rada sem v svojem domu.”

Fotografije: arhiv

Liza - 20/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 20/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.