Ljubitelji kriminalnih romanov zagotovo že dobro poznate dela Joja Nesbøja, Norvežana, ekonomista po poklicu ki je najprej hotel postati profesionalni nogometaš, a se je zaradi poškodbe odločil za drugačno pot.

In to kakšno! Od leta 1997, odkar je izšel njegov prvi roman iz ciklusa o nenavadnem detektivu Harryju Holeu, je objavil kar 11 knjig iz zbirke - 12. je v pripravi. Jo Nesbø ustvarja v neverjetnem tempu, saj objavi eno knjigo na leto. Njegovi romani so izjemno priljubljeni, o čemer priča dejstvo, da velja za enega najboljših piscev kriminalk na svetu. Romani, katerih glavni junak je Harry Hole, so dosegli uspehe tako na njegovem rodnem Norveškem kot drugod. Njegova dela, ki navušujejo kritike in bralce, so prevedena v kar 40 jezikov, pogosto zanje dobiva nagrade in se redno uvršča na lestvice najbolje prodajanih knjig.

V okviru promocije knjige z naslovom Macbeth se je Nesbø, ki ga sicer označujejo za "nespornega kralja skandinavske kriminalke," mudil tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, kjer se je srečal s predstavniki sedme sile in navdušenimi bralci. Ker je pisatelj hkrati navdušeni plezalec, so mu hrvaški gostitelji omogočili malce razgibavanja - v družbi izkušenega hrvaškega alpinista Stipeta Božića se je odpravil na plezanje po hribu Marjan v Splitu. Nato je obiskal še našo prestolnico.

Kdo je inšpektor Macbeth?

Njegovo novo delo - Macbeth - je pravzaprav priredba velike Shakespearjeve klasike. In kdo je inšpektor Macbeth? Najboljši policist, kar ga imajo. Ko se racija med preprodajalci droge sprevrže v krvavi pokol, mora inšpektor Macbeth s svojo ekipo počistiti razdejanje. Sam je nekdanji odvisnik z burno preteklostjo. Njegov uspeh je nagrajen in naenkrat ima vse - moč, denar, spoštovanje, a moški, kot je on, nikoli ne pride na vrh. Preganjajo ga prividi in paranoje, začne se sesuvati. Prepričan je, da ne bo dobil tstega, ki mu po pravici pripada. Razen če ne bo ubijal ...

Svojo verzijo Macbetha je Nesbø umestil v 70-ta leta minulega stoletja. Na vprašanje, zakaj se je odločil ravno za to obdobje, je za hrvaške medije dejal: "Odgovor je zelo enostaven. Shakespeare je pisal o preteklosti, zato je bilo logično, da tudi jaz dogajanje umestim v preteklost. Izbral sem 70. leta 20. stoletja, ko je prišlo do razcveta v glasbi, nezaposlenost je bila majhna. Takrat ste se lahko mirno sprehajali po New Yorku in v delih mesta, kot je Manhattan, pa vas nihče ni okradel ali ubil. Zato sem za svojo zgodbo izbral prav to obdoje."

Zgodba se sicer dogaja v neimenovanem mestu, a v knjigi je zapisano, da gre za kraj, poln korupcije na zahodni obali, v katerem je industrija propadla, a da ne gre za prestolnico. Slednjo imenuje Capitol in omeni, da v jej stoji velika katedrala. Lahko bi rekli, da se v romanu čuti pridih grške tragedije in Shakespearjevega duha, ljudje pa so še vedno pripravljeni prelivati kri za položaje in oblast. Zagotovo pa gre za roman, ki ga bodo ljubitelji kriminalk prebrali na mah!

Macbeth

Nesbøjev način ustvarjanja

Kje pisatelj najde navdih za svoje ustvarjanje kriminalk, ki so osvojile tako veliko občinstvo? Pred časom je dal intervju za Sobotno prilogo časnika Delo in med drugim je dejal sledeče: "Ko berem časopis ali knjigo, zelo hitro najdem takšne zanimive stvari in jih potem vključim v roman. Včasih ne vem natančno, kaj iščem. Berem recimo članek o pticah, najdem podatek, ki mi sede v zgodbo, in prav to lahko potem postane rdeča nit romana, inspiracija za naslov, detajl, ki najbolje opiše atmosfero. Prijatelj, ki dela v mrtvašnici, mi je pripovedoval, da so nekoč morali po truplo moškega, ki je več mesecev mrtev ležal na tleh, in ko so ga dvignili, so bila tla tam, kjer je ležal, čisto črna. To je grozljiva scena in je lahko v pripovedi zelo učinkovita. Ali pa na primer prizor iz druge svetovne vojne v Taščici, v katerem pišem o nemških čeladah. Ko so vojaki na bojišču dvignili glavo iz strelskega jarka in je zapihal veter, je pod čelado nastal tako neznosen piskajoč zvok, da so se mnogi odkrili, kar je bilo smrtno nevarno. Ta podatek sem našel v knjigi, ki jo je napisal Norvežan, ki je bil med drugo svetovno vojno v nemški vojski na ruski fronti. To je zgodba, s katero se lahko vsak identificira. Majhna vsakdanja stvar iz prvih vojnih vrst, ki jo lahko pozna le nekdo, ki je bil dejansko tam. Ko najdem takšno informacijo, vem, da sem naletel na zlato."

Nesbø tudi po Macbethu ne počiva - med obiskom v Zagrebu je razkril, da je že skorajda končal najnovejši roman iz serije o detektivu Holeu in da bo na Norveškem objavljen prihodnje leto. Ob tem lahko spomnimo, kateri romani iz zbirke so že izšli pri nas:

 • TAŠČICA
 • .BREZSKRBNO
 • PENTAGRAM
 • ODREŠENI
 • SNEŽAK
 • LEOPARD
 • FANTOM
 • POLICIJA
 • NETOPIR
 • ŠČURKI
 • ŽEJA
 • SIN

Sicer pa je bil po knjigi Snežak posnet film pod režisersko taktirko Michaela Fassbenderja - če si filma še niste ogledali, vas bo morda pritegnil napovednik.

Knjigo Macbeth in ostale Nesbøjeve uspešnice lahko naročite  na tej povezavi.