Seveda otroku ne smete šole predstaviti kot nekaj groznega, kjer bo moral ves čas sedeti, se učiti in poslušati.

A nikar mu ne sadite rožic, da bo v šoli vse krasno in da bo takoj dobil nove prijatelje. Če si bo otrok predstavljal, da bo vse čudovito, je lahko nato zelo razočaran.

Povejte mu vsaj nekaj iz naslednjih točk:

Učiteljica bo pričakovala, da otroci sedijo za mizo 45 minut, kolikor pač traja šolska ura. Pogovorite se z otrokom, kaj si misli o tem, in predvsem ga pripravite, da ne bo mogel več po svoji volji in brez dovoljenja hoditi po razredu in na stranišče.

V razredu je veliko otrok, a učiteljica je le ena. Včasih bo otrok moral povedati svoje mnenje, drugič to ne bo na mestu. V družinah imajo otroci veliko pozornosti, v razredu pa je pač ne morejo dobiti tako veliko, učiteljica pač ne more ustreči vsem. Malo se pogovorite z otrokom, da mora upoštevati tudi druge otroke, ki so prav toliko pomembni kot on.

Seveda se pomenite tudi o odhodih na stranišče, da mora iti pred začetkom pouka ali pa učiteljico lepo prosti, da mu dovoli odhod iz razreda. Nekateri otroci v prvem razredu so stari komaj pet let, zato morajo starši razumeti, da se ne morejo kar sami sprehajati po šoli in da so učitelji v skrbeh zanje.

Otroku od samega začetka pokažite, da vas zanimajo njegove izkušnje, dogodki v šoli, sošolci, tudi če mu je hudo, mu pomagajte in se nikar preveč ne jezite nanj. Otrok mora vedeti, da lahko vedno računa na vas, tudi če ni najbolj navdušen nad šolo.

Otroke že od začetka učite samostojnosti in ne delajte nalog in drugih stvari namesto njih.

Prve šolske dni se z otrokom pogovarjajte o domačih nalogah, saj mora razumeti, da so naloge njegovo delo, njegova obveznost. Povejte otroku, da ste vi že naredili osnovno šolo, da to že znate in da je zdaj pač on na vrsti, da se uči in dela naloge, zato da bo znal brati, pisati in računati.

Seveda lahko otroku kdaj pomagate pri nalogi ali mu kaj razložite, to je nekaj povsem normalnega, samo nikar ne delajte in ne učite se namesto njega. Otrok mora sam odgovarjati za svoje ocene in naloge.

V prvih mesecih bodite potrpežljivo do otrok, da se počasi navadijo na šolo in pouk. Naj aktivnosti, ki jih imajo radi, ostanejo del njihovega življenja – igranje, druženje, nogomet z očkom ...

Nikar otroka ne prepričujte, da bo v šoli super in da bo takoj našel nove prijatelje. Včasih se to tudi ne zgodi, otrok enostavno ne najde nikogar, s katerim bi se igral, ali pa ga otroci ne sprejmemo. Raje mu recite, da je v šoli veliko otrok, in da verjamete, da bo našel dobrega prijateljčka. Zaželite mu srečo in dan, poln novih šolskih avantur.

Otroka poskušajte vedno razumeti, tudi če se ne počuti dobro z očali ali v telovadnih copatih, ki mu niso všeč. Spoštujte njegovo mnenje, celo odrasli imamo velikokrat težave z vključitvijo v novo družbo. Naučite ga tehnike globokega dihanja, s katerimi bo sprostil svoje napetosti in strahove.

Večina otrok je navdušenih, ker gre v šolo. Podprite njihov entuziazem, nikar jih preveč ne strašite. In nikar otroka ne primerjajte z drugimi, vsak je pač drugačen.

Ko greste po otroka v šolo, malo opazujte njegove reakcije in počutje. Zelo pomembno je, da opazite, ali se otrok v šoli ne počuti dobro ali je celo prestrašen. Bodite ob njem, ko je srečen ali ko je žalosten, tudi on vas ima vedno rad.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 37/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 37/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.