V gregorijanskem koledarju je trinajsti v mesecu najpogostejši ravno petek. V letu dni je najmanj en in največ trije petki trinajstega.

Menda sploh ni vprašanje in petek, ki pade na trinajstega v mesecu, prinaša zgolj nesrečo. Pred leti so britanski znanstveniki na podlagi analiz prometnih nesreč ugotovili, da je verjetnost teh na omenjeni dan 52 % večja kot na običajni dan. Razlog naj bi tičal v podzavestnem strahu, zaradi katerega se na ta dan zgodijo številne nesreče.

Vse naj bi se začelo že pri Jezusu, ki je bil križan na petek po zadnji večerji s 13 gosti. Petek je bil tudi v starem Rimu dan pogubljenja – takrat so izvrševali smrtne kazni. Petek je tudi pojmovan kot ženski in kot tak slab dan. Stari Vikingi so verjeli, da če jih bo v istem času za mizo 13, bo vse goste kmalu obiskala smrt. Stari Egipčani so v življenju šli čez 12 duhovnih stopenj, trinajstega pa je bila tista po smrti. Zaradi tega so trinajstico povezovali s smrtjo.

Dodatni razlog, zakaj naj bi bil petek trinajsti nesrečni dan, izvira iz srednjega veka, ko je francoski kralj Filip IV. leta 1307 ravno na petek trinajstega dal aretirati vse viteze templjarje, kar je petek trinajsti močno povezalo s kaznovanjem. Britanci so na petek po navadi usmrtili in obešali kaznjence. Do giljotine, ki je padla 13 čevljev ('feet') nizko, je vodilo 13 stopnic, na vrvi za obešanje pa je bilo 13 vozlov.

Lisa - 11/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 11/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.