Limone niso sijajne le za limonade in kolače, temveč tudi za čiščenje!

Limone 'znajo' še toliko drugega kot izboljševati napitke in sladice. Njihove čistilne in dezinfekcijske učinkovine lahko nadomestijo veliko kemijskih čistil. Tako da čiščenje ne bo samo okolju bolj prijazno, ampak bo prizaneslo tudi vaši denarnici.

Dezinficiranje desk za rezanje

Deske uporabljamo vsak dan in tam kar mrgoli raznih bacilov. Limone bodo odpravile tako vidne madeže kot tudi nevidne bacile. Desko natrite s polovico limone in sok pustite delovati čez noč. Naslednji dan desko oplaknite pod vročo vodo.

Čiščenje odtokov

Čistila za čiščenje odtokov so pogosto prave kemijske bombe. Okolju bolj prijazno (in ugodnejše) bo z limono in natronom. V zamaščen odtok umivalnika, korita ali prhe stresite 1 žlico natrona. Nakapajte še sok pol limone in pustite delovati 1 uro. Nato vanj vlijte pol litra vode. Ob trdovratnih zamašitvah postopek ponovite.

Čiščenje kuhalnikov vode

Namesto da kupujete posebne raztopine, lahko nakopičeni apnenec odstranite kar z limono. Tako ne bo nobenih ostankov močnih čistil. Limono zrežite na rezine in jih skupaj z 1 litrom vode dajte v kuhalnik. Nato to mešanico zavrite in jo odlijte. Če bodo ostali še kakšni delci, postopek ponovite z novimi rezinami limone.

Čiščenje armatur

S pomočjo limon bodo ponovno zasijale tudi vaše armature. Natrite jih s krpico, namočeno z limonovim sokom, ali pa jih neposredno natrite s prepolovljeno limono. Na koncu jih le še pološčite s krpo.

Proti zažgani maščobi

Namesto drgnjenja, žičnate gobice in kemičnih razmaščevalcev lahko pekače očistite kar z limono. Prepolovite limono in odrezano površino potresite s soljo. Nato z limono zdrgnite zaskorjeno maščobo v pekaču. Na koncu splaknite z vodo.

Preženite mrčes

Niti molji niti ščetinorepke ne marajo limon. Ščetinorepke se boste znebili, če boste tla obrisali z mešanico limonovega soka in vode. V zraku bo zavladal prijeten limonast vonj, ki ga ščetinorepke ne prenesejo in se zato umaknejo. Molje boste iz omare pregnali tako, da boste vanje položili posušeno limonino lupinico.

Prepolovite limono in odrezano površino potresite s soljo. Nato z limono zdrgnite zaskorjeno maščobo v pekaču. Na koncu splaknite z vodo.

Fotografija: Shutterstock