Za trenutek si predstavljajte: na rednem zdravniškem pregledu izveste, da vam odpoveduje srce. Reši vas lahko le presaditev, izteka se vam čas, pacienti v Sloveniji pa na srce v povprečju čakajo 177 dni. Kako močno si želite, da bi vam življenje rešilo srce darovalca?

Morda se vam zgodba ne zdi verjetna, v resnici pa jo je marsikdo v Sloveniji že doživel. In čisto mogoče je, da boste jutri presaditev organa za preživetje potrebovali vi, vaš otrok ali druga ljubljena oseba.

Slovenci podpovprečno opredeljeni pri darovanju organov

Slovenci smo podpovprečno opredeljeni pri darovanju organov, med razlogi za to pa je tudi slabša informiranost o tej tematiki. Slovenija-transplant in AV studio sta zato združila moči v družbeno odgovorni kampanji »Ne čakaj, postani darovalec« za ozaveščanje o pomembnosti darovanja organov in tkiv. »Mnogokrat se ljudje za kakšno stvar ne odločimo zgolj zaradi strahu pred neznanim in pomanjkanjem informacij, kar pa v primeru izredno pomembne tematike, kot je darovanje organov in tkiv, ne bi smelo več predstavljati izgovora,« menijo v AV studiu.

Vrhunski rezultati, a pomanjkanje organov

»Zdravljenje s presaditvijo je v Sloveniji zelo uspešna metoda zdravljenja pri dokončni odpovedi organa, kadar so ostali pristopi zdravljenja izčrpani. Že 5. leto se npr. uvrščamo na prvo mesto na svetu po številu opravljenih presaditev srca na milijon prebivalcev in dosegamo vrhunske rezultate. Vendar pa se soočamo z veliko oviro – s pomanjkanjem organov,« pravi prim. Danica Avsec, dr. med., direktorica Zavoda RS za presaditve organov in tkiv, Slovenija-transplant.

Vsak lahko reši življenje

Število bolnih, ki čakajo na presaditev, vztrajno narašča, darovalcev po smrti ali za časa življenja je premalo. Šele, ko »bolnik« postanemo mi sami, naš otrok ali druga ljubljena oseba, se resnično zavemo, kaj to pomeni. In tega se zavedajo tudi ambasadorji kampanje: raper Trkaj, izjemni paraolimpijski plavalec Darko Đurić, igralki Alida Bevk ter Saša Pavček in športnik Primož Roglič.

Vsi imamo možnost rešiti življenje – morda pa ga bo kdo rešil prav nam. Ne čakajte, postanite darovalec.

Za več informacij pojdite na www.daruj.si in dajte življenju priložnost.