Sedem stavkov, ki jih zreli moški ne bi izrekli.

Ali si od partnerja ne želimo določene zrelosti in samozavesti? Da so mu njegova čustva jasna in se ne gre kakih neumnih igric? Ja, ja, nekoga takega zagotovo ne bi kar tako izpustile iz rok!
Toda ko iz njegovih ust pridejo določeni stavki, si rečemo: tole pa ne bo šlo …

1 “Za vse to si kriva ti.”

Niste še nikoli slišale tega stavka? Čestitke!
Zrel partner nikoli ne pripiše krivde za določene težave v partnerskem odnosu samo partnerici. Zreli, samozavestni moški vedo, da sta za krizo potrebna dva – in da jo lahko obvladata le skupaj, če odgovornost sprejmeta v svoje roke.

2 “O tem se bova pogovorila drugič.”

Zreli moški vedo, kaj hočejo – in zato lahko to tudi povedo! Načrti za prihodnost, ustvarjanje družine, poklicni cilji! V partnerskem odnosu s samozavestnim moškim so ta vprašanja razčiščena.

3 “Pusti me, v redu sem …”

Fantje ne jočejo? Lahko da ne, toda pri moških ni tako – če so dovolj samozavestni! Zreli moški se zavedajo svojih čustev, jih jemljejo resno in stojijo za njimi. Še posebej pred partnerico ne bi nikoli skrivali svojih čustev, saj vedo, da biti močan ne pomeni biti brez čustev.

4 “Če ti tako praviš, potem pa je tako.”

Se kar uklonijo, samo da je mir? Zreli moški ne! Samozavestni moški se ne bojijo konfliktov in konfrontacij, temveč jih razčistijo – in s tem sebi, partnerici in odnosu naredijo veliko uslugo!

5 “Nisem te vprašal za tvoje mnenje.”

Tak stavek je tipičen za negotove moške! Toda samozavestni moški ceni in spoštuje žensko ob sebi in ne bi nikoli zavrnil njenega nasveta ali njene podpore. Zreli moški se ob tem ne počutijo nič manj moške.

6 “Spet zganjaš dramo.”

Samozavestni moški spoštujejo svoja in partneričina čustva. Ali je občutljiva že za vsako najmanjšo malenkost? Je že več dni slabo razpoložena? Ugotoviti mora, kaj je narobe! Tako razmišlja zrel moški, ki se zaveda, da je prav vsak pomemben v partnerskem mozaiku. Še posebej med dvema človekoma, ki si delita življenje.

7 “Ne morem si pomagati.”

Močni moški ne delajo napak? Zmotno! Kdor ni nikoli odgovoren, kadar gre kaj narobe, ni močan, temveč prej šibak in negotov za priznanje napak in sprejemanje odgovornosti za svoje ravnanje. Samozavestni moški so samokritični in kritiko vedno vzamejo resno.

Fotografija: Profimedia

Liza - 15/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.