Ste kdaj pomislili, da bi psa naučili, da bi vam z znakom sporočil, da si želi iti ven? Lahko ga naučite, da bo pozvonil na zvonček! Pokazali vam bomo po stopnjah, kako ga boste naučili tega simpatičnega trika, ki je še kako uporaben.

Da boste vajo dobro naučili, nikar ne prehitevajte stopenj. Najprej utrdita prvo stopnjo, nato drugo in se počasi pomikajta naprej. Zlato pravilo učenja je tudi to, da boste vajo ponovili večkrat na dan, po 10 do 15 ponovitev, in ne več.

Pri vsaki naslednji seansi začnita najprej s stopnjo, ki jo že zna, in nato poskusita z naslednjo. In seveda! Učimo s pozitivno motivacijo! Za vsak dobri odziv dobi priboljšek, če mu ne uspe, pa se potrudimo, da bo kuža razumel, kaj želimo od njega: se pravi, gremo spet na prejšnjo stopnjo, ki jo že obvlada, da mu osvežimo znanje. In ne pozabite: vedno delajta z veseljem!

1. stopnja: spoznavanje z zvončkom

Seveda lahko psa naučite, da bo pozvonil na različne zvončke, vendar za prvič bo dobro, da izberete le en zvonček in ga učite samo na tistega. Lahko izberete zvonček, ki ga boste pritrdili na tla ob vratih ali pa namestite zvonček na vrvico in ga obesite ali na kljuko od vrat ali pa na steno zraven vrat, da bo bingljal v višini pasjega gobčka. Mi smo izbrali zvonček, ki bo visel na steni ob vratih.

Najprej psa spoznajte z zvončkom, lahko z njim sami zacingljate in mu zraven dajete za vsak zvok priboljšek.

Se pravi: pozvonite samo enkrat in tako po zvoku pes dobi en priboljšek. Lahko ponovita od 10- do 15-krat, nato prekinite in se odločite ponoviti spet popoldne, zvečer. Lahko ponovite večkrat na dan. Lahko delate povezavo nekaj dni.

2. stopnja: počakajte, da se pes zvončka dotakne sam

Če vaš kuža že razume pomen klikerja in ga že učite s klikerjem, se lahko naslednje stopnje lotite tako, da ob zvončku samo čakate na odziv psa, da se ga dotakne (lahko se ga dotakne s tačko ali z noskom). Čakajte, lahko tudi malo pomigate z zvončkom in takoj, ko se ga dotakne, ga potrdite s 'klikom' in mu dajte nagrado. Hitro bo ugotovil, da mu dotikanje prinaša priboljške in se bo začel hitro in z veseljem dotikati zvončka.

Če ne učite s klikerjem, se s psom postavite ob zvonček in mu prav tako pomigajte z vrvico, na kateri je zvonček. Takoj, ko se ga dotakne z noskom ali nogo, potrdite s pohvalo 'ja!' in mu takoj dajte priboljšek. Ponovno pomigajte z zvončkom, takoj ko se dotakne, spet vaša pohvala 'ja!' in priboljšek.

Tretjič poskusite samo počakati, nič ne pomigajte z vrvico, če se je bo dotaknil sam od sebe. Če mu bo to uspelo, si zasluži 'jackpot', to pomeni tri priboljške, enega za drugim. Ponovite nekaj poskusov, nato se spet lotite vaje čez čas. Ponavljajte več dni.

3. stopnja: poimenovanje 'pozvoni'

Ko se bo vaš kuža začel zanesljivo dotikati zvončka vsakokrat, ko se mu bosta približala, je čas za poimenovanje. Takoj ko se pes dotakne zvončka recite: 'pozvoni', ga pohvalite z besedo 'ja!' in mu takoj dajte nagrado.

Ponovite okoli 10-krat. Ponavljajte več dni.

4. stopnja: pes se dotakne na ukaz 'pozvoni'

Ko se lotita četrte stopnje, najprej ponovite nekaj poskusov tretje, nato pa izrecite besedo 'pozvoni', preden se kuža dotakne zvončka. Ker je že tolikokrat ponovil, da ve, kaj pričakujete s to besedo, se bo zdaj na ukaz dotaknil zvončka. Prvič ponovite samo trikrat, nato vsak dan malce več.

5. stopnja: pred sprehodom

Pred vsakim sprehodom imejta enak ritual. Vzemite povodec, s kužkom se približajta vratom in mu recite 'pozvoni'. Takoj ko z noskom ali tačko pozvoni, ga nagradite s priboljškom, nato pa takoj odprite vrata ter pojdita na sprehod.

Ker boste to počeli ob vsakokratnem odpiranju vrat in ker bo ta ritual vedno pred njegovim sprehodom, se bo počasi navadil, da bo vašo pozornost vzbudil z zvonjenjem na zvonček, kadar bi si tudi sam zaželel ven. Vendar počasi! Naj vas želja ne prehiti in dobro osvojita vse faze.

Naj se učenje začne!

Jackpot!

Jackpot nagrado uporabite takrat, ko se zgodi pri učenju preskok na naslednjo fazo. Ves čas za dobre odzive dajete po en priboljšek, ko se zgodi odličen odziv, pa psu dajte za to tri priboljške, drugega za drugim. Tako bo še bolj premišljeval, kaj naj spet stori, da si bo prislužil večjo nagrado. S tem dobite še boljši odziv psa.

Preberite še: Znaki, da imate zares radi svojega psa

Lisa - 47/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 47/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.