Zanimivo, kaj? Z marsičim nismo zadovoljni: s svojo prehrano, telesno težo, razvado kajenja, razporejanjem svojega časa, pomanjkanjem denarja, zanemarjanjem hobijev in lahko bi naštevali do nezavesti.

In potem skoraj instinktivno začnemo načrtovati izboljšave. Pa so naše finance med njimi?

Seznam je krasen, ampak kako se tega sploh lotiti?

Nekaterim se ob pogledu na ta seznam lahko kar zavrti, nekateri ga boste prebrali z navdušenjem in motivacijo, nekateri z mešanimi ali nemočnimi občutki. Res je, nihče nas zgornjih veščin ni sistematično naučil.

So nas morda ob prvi plači poslali na tečaj vodenja osebnih financ? Ne. Čakaj, čakaj! Kaj pa v šoli? Zagotovo smo se kaj o tem učili v šoli. Hm, pomislimo še enkrat – odgovor je, žal, ne. Kaj pa starši, česa so nas oni naučili?

Zadnje vprašanje je dobra iztočnica za nadaljnje razmišljanje.

Se sploh zavedamo, česa so nas starši naučili o ravnanju z denarjem? Večina od nas ni imela sreče, da bi nam sistematično predali znanja o finančni pismenosti, razen če ste otrok Donalda Trumpa.

Naši starši oziroma naši najbližji skrbniki (dedki, babice, tete, strici ...) so nam po svojih najboljših močeh nezavedno predali svoje navade in vzorce, mi pa smo se od njih spontano učili s posnemanjem. To seveda velja za vsa področja, kot so partnerstvo, prijateljstvo, higienske navade, odnos do narave in živali ter končno tudi odnos do denarja.

Razmislimo, katere so bile najpogostejše izjave in prepričanja naših staršev ozirom skrbnikov o denarju, bogastvu ter revnih ali bogatih ljudeh, ko smo bili majhni? Zapišite si jih in razmislite, kako so te izjave do zdaj vplivale na vaše finančno življenje. Vidite povezavo? Ko smo bili majhni, še nismo razvili kritičnega uma, da bi lahko presojali izjave okoli sebe, ampak smo jih nezavedno ponotranjili, saj drugega tudi nismo poznali.

Tako so se nam izoblikovali tako imenovani denarni zapisi, na podlagi katerih še danes podzavestno delujemo. Ko definiramo svoje denarne zapise in ugotovimo, da imamo možnost lastne izbire, začnemo te spreminjati. Po domače ki lahko rekli, da se reprogramiramo na želen način.

Ko reprogramiramo svoje navade, se nam življenje običajno začne spreminjati na bolje – če si tega, seveda, sploh želimo. Morda pa vam je udobnejše v položaju, v kakršnem ste zdaj? Kakšne koristi imate od tega?

Tudi sprememba lastnih prehranjevalnih navad se sliši odlično in vemo, da bi bilo to zelo dobro za nas, ampak to nas vendar povleče iz cone ugodja! Pa je to res naša cona ugodja? Kaj pa, če bi si z zavestnim ponavljanjem dobrih navad ustvarili povsem novo cono ugodja, ki bi bila povrh vsega še dobra za nas? Hm, dobro vprašanje, kajne?

Če torej zdaj še enkrat pogledamo svoj seznam finančnih zaobljub, se zdi, kot da ne gre več za vzroke naših težav, ampak zgolj za posledice naših dejanj in naših denarnih zapisov, na podlagi katerih delujemo že vse svoje življenje. Kako pa se lotiti posledic? Gremo kar po vrsti.

Varčevanje

Če se nismo že od malih nog naučili varčevati, bomo sami zelo težko začeli. Tako pač je. Običajno začnemo opažati višek denarja na tekočem računu in si rečemo: "Super, nekaj denarja mi je ostalo." Nato dobimo nov priliv in potem še enega (če imamo srečo, seveda) in kmalu ne vemo več, ali in koliko nam na koncu meseca ostane.

Morda šele čez nekaj let ta 'ostanek denarja' nakažemo na kakšen depozit ali varčevalni račun, če ga ne porabimo že sproti. Ugotovimo, da to ni smiselno ravnanje z denarjem. Včasih varčujemo tudi tako, da mesečno nakazujemo denar, ki nam ostane, na varčevalni račun.

Kaj pa, če tega mesečnega 'viška' sploh ni?

Odgovor je preprost: takoj, ko dobimo plačo, določen odstotek mesečnega prihodka namenimo za varčevanje. To varčevanje naj ima obvezno namen – za kaj varčujemo. Polagam na srce, da naj to ne bo varčevanje 'za hude čase', saj vemo, da si jih bomo s tem samo priklicali!

Namen naj bo pozitiven, zamislimo si nekaj, kar nas osrečuje. Morda novo pohištvo, stanovanje, nov plašč, kozmetični tretma, potovanje itn. Varčujmo redno in dosledno vsak mesec.

Znesek ni pomemben, pomembni sta rednost in doslednost, kot na vseh drugih področjih (telovadba, prehrana ...). Verjetno se lahko strinjamo, da rednost in doslednost delata čudeže.

Dolgovi

O ja, pa smo tam! Zakaj smo si že nakopali vse te dolgove na glavo, zdaj pa jih jezno odplačujemo? Aha, želeli smo si tega in onega, potrebovali smo to in to. Torej je to pravzaprav naš že osvojeni standard, ki še ni finančno pokrit.

Torej se ni smiselno jeziti na nikogar, saj smo si vendar takšen standard izbrali sami ali skupaj s partnerjem in treba ga bo odplačati, sicer bomo za vedno ostali dolžni! Tukaj spet nastopita znamenita rednost in doslednost, saj bomo le tako odplačali svoje dolgove.

Da, ugotovili ste – k zmanjšanju dolgov pripomorejo pravzaprav vse preostale zaobljube.

Izogibanje dodatnemu zadolževanju in zavestno nakupovanje hodita z roko v roki. Mehanizmi zavestnega nakupovanja so zelo obširna tema, ampak za zdaj bo dovolj, če si doma sestavimo nakupovalni seznam, kateremu zavestno dodamo kakšen priboljšek in se nato v trgovini tega seznama dosledno držimo.

Česar ni na tem nakupovalnem seznamu, očitno ne potrebujemo tako zelo nujno, zato na podlagi reklam in všečnosti izdelkov ne sklepajmo dodatnih odločitev o nakupih v trgovini.

Več znanja in nadzor nad denarjem

Veliko bi jih reklo: "Ja, tega mi pa nikoli ni uspelo vzpostaviti." Pa ste sploh poskusili? Koliko časa ste se tega držali?

Ali veste, zakaj morajo podjetja dosledno voditi svoje finance in poročati direktorjem in lastnikom?

Z analizo svojega stanja namreč lažje ugotavljamo razlike med dejanskim in želenim stanjem. Prenaporno? Kakšna je vaša finančna situacija in kakšno si želite?

Povečanje prihodkov

Sprašujete se: "Kako, za vraga, naj povečam prihodke, ko pa prejemam tisto minimalno plačo v službi?"

Dejstvo je, da obstaja malo morje načinov in mehanizmov ter konec koncev tudi zakonov denarja, ki jih še niste preizkusili. Drži?

Dokler boste razmišljali, da ne morete in da ne znate, potem bo to res držalo.

Henry Ford je zelo dobro povedal: "Če mislite, da lahko, in če mislite, da ne morete, imate prav."

Tina Puncer, strokovnjakinja za osebne finance, univerzitetna diplomirana ekonomistka ter predavateljica in idejni vodja projekta Mojadenarnica.si.