Ko spremljate športni dogodek v živo ali po televizijo, vidite tudi športnika, ki gre skozi številne faze do zmagovalnih točk, cilja ali pa tudi poraza. 

A velikokrat pozabimo pogledati v ozadje, kjer se nekaj podobnega dogaja s trenerjem, ki na nogah preživi praktično vso tekmo. Trenerji in njihovi pomočniki so vodje in motivatorji ekipe ali posameznika. Vsak je lahko trener, a najbolj uspešni trenerji imajo posebne lastnosti in vrline, ki pripomorejo športnikom do zmag, uspehov in tudi takrat, ko pridejo porazi in poškodbe.

Poznavanje športa

Seveda je osnova za vsakega dobrega trenerja odlično poznavanje športa, v katerem deluje. Ni nujno, da so bili sami vrhunski športniki, pomembno pa je, da poznajo vse aspekte in nivoje športa. Vsak dobri trener mora imeti zelo poglobljeno znanje in mora znati predajati znanje tako otrokom kot profesionalnim športnikom. To znanje mora zajemati, kako pripraviti dober trening, vaje in kako ubrati taktiko na dan tekme. Seveda tudi trenerji, tako kot športni, rastejo počasi in postopoma, res pa je tudi, da se kmalu vidi, ali bo nekdo dober trener ali pa pač nima zahtevanih lastnosti. Prav zaradi izobraževanj, tehnik skrivnosti, skratka znanja, se ves čas in v vseh športih organizirajo predavanja in klinike za trenerje.

Potrpežljivost

Saj veste, kako pravijo, potrpežljivost je vrlina in vsak trener potrebuje veliko potrpežljivosti za dolgo sezono, vsakodnevne treninge in za kaprice in težave svojih atletov. Posebno veliko potrpežljivosti potrebujejo trenerji otrok in najstnikov, saj se njihova športna pot šele začenja in potrebne je veliko vztrajnosti in zelo veliko treningov. Ta potrpežljivost se mora odražati v samokontroli in disciplini, ki jo ves čas načenjajo pomočniki, športniki, starši in nasprotniki. Trener mora znati sodelovati prav z vsemi, a mora ohraniti tudi svojo avtoriteto.

Vodstvo

Trener mora biti organiziran vodja ekipe, športnikov in svojih pomočnikov. Vse mora znati motivirati in jih usmeriti k cilju. Prva zavezanost trenerja mora biti, da je strokovnjak, po katerem se vsi ravnajo, in on je tisti, ki ima v rokah glavne odločitve. Trener ekipe mora na koncu znati pohvaliti ekipo, a ob porazu velik del krivde prevzeti nase, saj je on tisti, ki je skrbel za taktiko in pomembne odločitve, konec koncev je tudi on sestavil ekipo. Biti dober vodja pomeni, da si ti tisti, ki določa in spoštuje pravila. Trener mora biti vedno na treningu, vedno profesionalen, mora imeti pozitiven odnos do varovancev in do nastopa svoje ekipe ali športnika.

Komunikacija

Trener ima lahko še tako vrhunsko znanje o športu, a brez veščega komuniciranja s športniki ne bo prišel daleč, kaj šele, da bi bil lahko dober trener. Lahko je strog ali bolj prijateljski trener, njegova beseda mora veljati, mora znati dajati jasna navodila in cilje. Mora znati motivirati in umiriti športnike, trener je tisti, ki na koncu vlije neko samozavest in zaupanje pred tekmo. Najboljši trenerji se znajo prilagajati različnim osebnostim športnikov. Trener mora vedeti, kako komunicirati z vsakim posameznikom posebej. Tudi pogovor po tekmi mora biti jasen, da lahko vsi že naslednji dan normalno in zagnano komunicirajo naprej.

Fotografiji: Shutterstock

Liza - 41/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 41/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.