Po veliki ciprski drami, zdaj vsi ugibajo, katera država je naslednja. Vsi govorijo o Sloveniji, a nemški ekonomist Thomas Mayer, nekdaj eden od vodilnih mož Deutsche Bank, meni, da sta v območju evra od naše države varnejši le Nemčija in Estonija.

Ja, prav ste prebrali, Mayer meni, da je Slovenija v evrskem območju med najmanj ogroženimi! Naslednje žrtve evrske krize so: Francija, Malta, Italija, Belgija, Avstrija, Luksemburg ...

Nemški ekonomist verjame, da so se v minulih treh letih pokazali trije kriteriji finančne ogroženosti držav, med njimi na prvem mestu odvisnost od tujega kapitala za financiranje domačih zasebnih investicij in državnih dolgov, na drugem mestu proračunski primanjkljaj ter skupni državni dolg ter na tretjem velikost finančnega sektorja.

Ali kot pravi ekonomist: "Slovenija, o kateri pravkar govorijo kot o morebitni naslednji krizni državi, je zaradi presežkov v plačilni bilanci, nizkega skupnega dolga in razmeroma majhnega finančnega sektorja (manj kot 150 odstotkov bruto domačega proizvoda) na res dobrem mestu."

Lisa - 16/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 16/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.