Rože so vedno dobra izbira za izražanje pozornosti, pa naj gre za rojstni dan ali obletnico poroke ali pa pač navaden, lep dan. A naj vam pomagamo, da z izbiro ne boste udarili mimo, saj niso vsake rože primerne za vsako priložnost.

foto: Profimedia

Obletnica (poroke ali zveze)

Ne morete zgrešiti, če boste podarili rdeče ali rožnate vrtnice. Lahko pa za okroglo obletnico podarite posebno rožo: za peto obletnico se podarijo marjetice, za deseto narcise, za 15. vrtnice, za 20. astre (grško zvezda), za 25. iris in za 30. obletnico lilije.

Rojstni dan

Karkoli, samo da je svetlih in pisanih barv, saj gre za vesel dogodek. Obstaja pa tudi koledarček, ki gre takole. Januarja se podarijo nageljni, februarja vijolice, marca narcise, aprila marjetice, maja lilije, junija vrtnice, julija ostrožnik (delfinije), avgusta gladijole, septembra astre, oktobra vrtni ognjič, novembra krizanteme in decembra božična zvezda.

Materinski dan

Materam se prinesejo rožnati nageljni, ki predstavljajo hvaležnost in ljubezen, ali rdeči, ki predstavljajo občudovanje. Primerne so tudi rdeče gerbere, ki predstavljajo ljubeznivost.

Valentinovo

Za dan zaljubljencev se podarjajo vrtnice v vseh odtenkih rdeče barve. Lajko šopek rdečih (ljubezen), rožnatih (eleganca) ter rumenih (radost). Izogibajte se podarjanju samo rumenih vrtnic, saj naj bi to pomenilo izražanje prijateljstva, in ne ljubezni. Za svežo ljubezen naj bi bila najbolj primerna vrtnica barve sivke (vijoličasta). Če partner slučajno ne mara vrtnic, pa so najprimernejši tulipani.

Očetov dan

Očetu se prinese klasika - vrtnice. Pravijo, da je tudi primerno dolgo obstoječe tropsko cvetje.

Pogreb

Na pogrebe se prinesejo krizanteme, potonike, vrtnice, lilije. Najboljša kombinacija barv je modra, bela in zelena, saj simbolizirajo spokojnost, pohlevnost in mirnodušnost. Izogibajte se rdeči in oranžni barvi, ki pomenita tudi energijo in strast.

Poroka

Cvetje kot poročno darilo se pogosto smatra kot neprimerno, zato na porokah za cvetje po navadi poskrbijo organizatorji. Če ni neprimerno, potem so najboljše arum ali kala lilije, vrtnice, potonike, frezije in jasmin. Če je poroka v spomladanskem času, se podari cvetje bolj v svetlih barvah, če pa je jeseni, je cvetje v temnejših barvah. Barvo poročnega šopka si nevesto izbere sama (katera koli roža v kateri koli barvi), družice imajo manjši šopek v isti barvi, ženin pa ima kravato, metuljčka ali rožo v žepu suknjiča v barvi poročnega šopka.

Prvi zmenek

Na prvi zmenek se prinesejo orhideje, tulipani ali regratovi cvetovi. Cvetlice so prijetne, a hkrati nekoliko zadržane ali bolje nevsiljive.

Ko je nekdo bolan

V bolnišnico se ne nosijo rože, če je že dovoljeno, potem tulipane, iris in gladijole. Če je bolna oseba doma, se cvetlice prinesejo v lončnici z veliko zelenja, saj ta simbolizira zdravje in dobro počutje. Kar se tiče cvetlic, je dobra ideja tudi vrtni ognjič, ki ima vrsto zdravilnih učinkov, stari Rimljani in Egipčani pa so verjeli v njegovo pomlajevalno moč.

Kar tako

Seveda se cvetlice ljudem, ki jih imamo radi, podarjajo tudi kar tako, brez posebne priložnosti. Dobra izbira se zdi šopek s krizantemami, nageljni, mrežicami (limonium) in zelenjem.

Velika noč

Za veliko noč se na obisk prinesejo bele vrtnice, bele kala lilije, bele potonike, skratka cvetlice bele barve.

Diploma

Ob diplomi podarimo šopek lilij. Najboljša kombinacija je rdeče, rumene in modre barve.

Dan žena

8. marec, kot dan žena, smo v Sloveniji začeli praznovati po 2. svetovni vojni. Po besedah etnologa Janeza Bogataja je dolgo veljala tradicija podarjanja nageljnov, saj se pojavlja tudi v narodnih ornamentih, danes pa so bolj v modi vrtnice in orhideje.

Dan prijateljev

Če ne veste, se dan prijateljev praznuje po koledarju Združenih narodov 30. julija, vendar se v nekaterih južnoameriških državah, kjer je ta praznik najbolj popularen, praznuje na prvo nedeljo v avgustu. Prijatelju se podari cvetlica ali šopek v rumeni barvi, ki pomeni prijateljstvo, po navadi kar vrtnico / -e. Nikar ne podarite rumenih nagelnjov, saj naj bi to pomenilo razočaranje.