Burger in krompirček, to je sanjska kombinacija, popolna klasika, ki jo naročimo spontano, ko gremo s prijatelji na burger in pivo (no ali pa kolo).

A morda je čas, da tudi tukaj včasih malo prevetrimo krožnike in ponudbo. Seveda včasih prija pomfrit, a obstajajo številne morda celo bolj okusne priloge in seveda zdaj ne govorimo o solati. Seveda je solata vedno odlična priloga, ali pa brstični ohrovt s kislo smetano ali koščki sira, pa zakaj ne gobice ali vloženi beluši. Pa vseeno poglejmo, kaj nas lahko še tako navduši kot pomfrit s kečapom.

Mocareline palčke

Če ste si privoščili burger, potem verjetno niste na kakšni strogi dieti. Večina ljudi burgerju doda še kakšno slastno omako, slanino, sir ... Tako verjetno nihče ne bo imel nič proti, če bodo slastne in ocvrte tudi mocareline palčke.

1. Poljubno količino mocarele narežemo na približno 5 cm dolge in 1,5 cm široke palčke. Pripravimo si tri sklede. V eno stresemo moko, v drugo pa drobtine. V skledo z drobtinami dodamo nariban parmezan, začimbno sol in peteršilj. Sestavine v skledi dobro premešamo. V tretjo skledo pa ubijemo jajca in jih skupaj z mlekom dobro razžvrkljamo.

2. Mocareline palčke najprej povaljamo v moki, nato jih pomočimo v jajčno zmes in na koncu povaljamo v drobtinah. Nato jih še enkrat pomočimo v jajčno zmes in še enkrat povaljamo v drobtinah. Panirane palčke polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pekač s palčkami za eno uro shranimo v hladilnik.

3. V večjem loncu dobro segrejemo olje, v katerem bomo palčke ocvrli (pravilna temperatura olja je 175 stopinj Celzija). Pazimo, da se iz olja ne začne kaditi. V segreto olje previdno polagamo panirane palčke. Palčke zlato rjavo ocvremo, nato pa jih s penovko poberemo iz olja in odložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami. Postopek ponavljamo, dokler ne
ocvremo vseh palčk.

4. Ocvrte palčke serviramo na krožnike in ponudimo z izbrano (p)omako.

Zeljnata solata - coleslaw ali ameriška solata

Američani pač na vsako zelenjavo ali solato vržejo še kup kalorij. In če imamo mi radi zeljnato solato s fižolom, jo imajo oni radi z majonezo, jogurtom, gorčico in še kupom drugih stvari. A roko na srce – odlično paše k burgerju.

1. Zelje očistimo in narežemo na tanke rezine (lahko ga tudi naribamo). Korenje očistimo, po potrebi ostrgamo z nožem in operemo. Drobno ga naribamo. Čebulo olupimo in prerežemo na pol. Obe polovici zrežemo na tanke rezine.

2. Narezano solato stresemo v večjo solatno skledo. V skodelici pripravimo solatni preliv iz majoneze, jogurta, gorčice, soli in popra. Vse sestavine dobro premešamo. Pripravljen preliv prelijemo prek zelenjave in vse skupaj dobro premešamo. Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo, osušimo in drobno sesekljamo. Sesekljan peteršilj potrosimo po solati in pripravljeno solato postrežemo.

Ocvrti beluši, lahko tudi stročji fižol, bučke ...

1. Očiščene beluše za slabo minuto stresemo v slan krop. Iz kropa jih preložimo v ledeno hladno vodo, da zaustavimo nadaljnje kuhanje. Ohlajene odcedimo in posušimo s kuhinjsko krpo ali s papirnatimi brisačami.

2. V veliki, globoki ponvi segrejemo olje za plitvo cvrenje. Beluš povaljamo v moki, nato v jajcih, nazadnje pa po mešanici drobtin in parmezana. Slednja mora prevleči ves plod. Panirane položimo v vroče olje, v katerem jih hrustljavo in zlato rjavo ocvremo. Ocvrte šparglje odcedimo, odcejene pa potresemo z malo mlete rdeče paprike.

Fotografije: Shutterstock