Katra Hafner je oblikovalka prostorov, študirala je na šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart, ki ustvarja funkcionalne in tople ambiente.

Sama ustvari tudi kakšen unikaten kos pohištva, obnavlja in izdeluje svetila ter razne dodatke za dom z navdihom iz preteklosti. “Sem umetniška duša z izbranim okusom, ki nikoli ničesar ne prepušča naključju. Poleg koordinacije dela tudi kreiram in restavriram kakšen kos pohištva, pobarvam stene in sem v celoti vključena v sam proces prenove ali ustvarjanje novega. Trudim se, da je celoten ambient oblikovan v povezano zgodbo, vsak prostor pa zasnovan v skladu z njegovim namenom in samosvoj.

Vedno poiščem preproste rešitve in poskrbim, da je ambient estetsko povzdignjen nad raven hladne praktičnosti in dopušča čustveno interakcijo z uporabniki,“ nam je povedala ustvarjalka, ki ne miruje. “Vedno sem v lovu za novimi znanji in tehnikami, s katerimi poskušam vizije pretopiti v izdelke in življenje. Prostorom dam toplino in domačnost. Ustvarjam v starinski, obokani delavnici, napolnjeni s starinami in izbranimi kosi masivnega lesa. Delavnica mi hkrati služi kot 'showroom',“ je še povedala Katra, ki rada dela z lesom.

“Obožujem les in delo z njim, rada imam stare stvari in zgodbe, ki jih pripovedujejo. Lepotilne mizice ali psihe so bile vedno nepogrešljiv kos pohištva vsake dame. Izdelujem unikatne psihe, ki so zasnovane in izdelane s poudarkom na uporabnosti, estetiki in optimalni osvetlitvi. Pri izdelavi uporabljam žlahten masiven les, orehov, hruškov in češnjev, dokončno pa ga obdelam z naravnimi olji, ki les zaščitijo ter poudarijo njegov svilnati lesk. Trenutno zaključujem projekt celotne prenove hiše iz 50. let pod Šmarno goro, obenem pa največ pozornosti posvečam svoji novonastali blagovni znamki Lustr, pod katero zbiram, preoblikujem in obnavljam svetila iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja, pri katerih ohranim retro stil in jih nadgradim z izbiro tekstilnih kablov, starinskimi grli in stropnimi rozetami. Pripravim jih za uporabo, primerno današnjemu času. Vsa moja svetila v prostor, ki so mu namenjena, vnašajo univerzalno nežno estetiko, ki kljubuje času.“

Kje jo najdete?
Izdelke si lahko ogledate v spletni trgovini Etsy (etsy.com/shop/Unikatra), obiščete spletno stran www.unikatra.si ali ji sledite na Instagramu (@unikatra ter @lustr_lights).

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Veronika Košir Firbas in Aljaž Habot

Liza - 09/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 09/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.