Mogoče se pred pregledom, kdo bo letos slavil abrahama, najprej lotimo vprašanja, kdo je bil sploh gospod Abraham? 

Abraham je ključna oseba v religioznih besedilih judovstva in krščanstva (poglavja 11,26–25,18 v 1. Mojzesovi knjigi in posamične omembe drugje), kakor tudi v Koranu, sveti knjigi muslimanov.

A zakaj rečemo, da nekdo slavi abrahama? Starost 50 let je uporabljena kot mejnik, po katerem je človek res že star. Tako star, da bi lahko celo srečal Abrahama. Tudi v Svetem pismu naj bi pisalo, da je starost za upokojitev 50 let, ko je Gospod naročil Mojzesu in Aronu: "Ko pa dosežejo 50 let, naj se umaknejo od opravljanja službe in ne služijo več." No, pa poglejmo, kdo bo letos slavil pomemben mejnik.

2. januarja je 50 let praznoval Cuba Gooding Jr., ki mu je filmski preboj uspel v socialno angažiranem filmu Boyz n the Hood (1991). Zadnje čase smo si ga najbolj zapomnili po TV-seriji The People v. O. J. Simpson: American Crime Story, kjer je blestel v vlogi zloglasnega O. J. Simpsona.

14. januarja bo pol stoletja praznoval slavni reper LL Cool J, najbolj znan po svoji uspešnici I need love. Zadnja leta je James Todd Smith, kakor je njegovo pravo ime, bolj opazen v igralskih vodah, vidite ga lahko v TV-seriji NCIS: Los Angeles. LL Cool J je okrajšava za Ladies Love Cool James.

30. januarja bo abrahama dočakal španski kralj Filipe VI., ki je prestol zasedel pred tremi leti. Njegovo polno ime je Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos.

1. februarja bo 50 letom nazdravila pevka Lisa Marie Presley, ki je seveda hčerka kralja rokenrola Elvisa Presleyja. Lisa je bila štirikrat poročena in prav tolikokrat ločena, njena moža pa sta bila tudi Michael Jackson in Nicholas Cage.

3. februarja bo pol stoletja star legendarni srbski košarkar Vlade Divac, ki je kot eden prvih Evropejcev leta 1989 zaigral v ligi NBA. Po 16 odigranih sezonah se je upokojil, danes pa je športni direktor NBA-moštva Sacramento Kings.

2. marca bo 50 let praznoval tajni agent v službi njenega veličanstva,z angleški igralec Daniel Craig. Do zdaj je štirikrat zaigral Jamesa Bonda, pričakujemo pa ga lahko vsaj še v enem filmu o agentu 007.

3. marca bo pol stoletja praznoval slovenski modni oblikovalec in kostumograf Alan Hranitelj, katerega opus šteje 375 kostumografij.

4. marca bo 50 svečk upihnila britanska igralka in pevka Patsy Kensit, ki je bila zvezdnica že v otroštvu. Pri štirih je igrala v reklamah, pri šestih pa je zaigrala stransko vlogo v romantični drami Veliki Gatsby (1974). Patsy se je do zdaj štirikrat ločila, vsi njeni možje pa so bili rokerji, najbolj znan med njimi je Liam Gallagher iz skupine Oasis.

30. marca bo 50-letnico praznovala kanadska pevska diva Celine Dion.

12. maja bo polovici stoletja nazdravil legendarni skejter (rolkar) Tony Hawk iz sončne Kalifornije, ki je bil v 80. in 90. letih vzornik tudi slovenskim navdušencem nad rolkanjem.

28. maja bo 50 let praznovala avstralska pevska diva Kylie Minogue. Kariero je začela kot najstniška igralka v popularni avstralski nadaljevanki Sosedje.

20. junija jih bo 50 praznoval ameriški režiser mehiških korenin Robert Rodriguez najbolj znan po filmih Desperado (1995), Od zore do mraka (1996) ter serije Spykids.

26. junija bo abrahama praznoval legenda italijanskega nogometa Paolo Maldini. Paolo velja za enega najboljših obrambnih igralcev vseh časov.

28. junija bo abrahama praznovala slovenska pevka in igralka, rojena v Trbovljah, Tanja Ribič.

10. julija bo 50 let praznovala legendarna alžirska atletinja Hassiba Boulmerka, imetnica zlate olimpijske kolajne na 1500 metrov iz Barcelone leta 1992.

16. avgusta bo 50 svečk upihnila legendarna slovenska smučarka nepozabna Mateja Svet.

10. septembra bo pol stoletja praznoval angleški režiser Guy Ritchie, najbolj znan po filmu Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki (1998) ter filmu Pljuni in stisni (2000). Guy je bil med letoma 2000 in 2008 poročen z Madonno, s katero ima sina Rocca in posvojenega sina Davida.

18. septembra bo 50 let star legendarni hrvaški košarkar in trikratni prvak NBA lige Toni Kukoč. Pink Panter iz Splita je bil seveda član slovitega moštva Chicago Bulls, ki ga je takrat na igrišču vodil Michael Jordan.

25. septembra bo 50 letom nazdravil  ameriški igralec in raper Will Smith.

12. oktobra 1968 se je rodil slavni avstralski igralec, pevec in producent Hugh Jackman, ki je že 22 let srečno poročen s 13 let starejšo igralko Deborra-Lee Furness, s katero ima dva otroka.

4. decembra bo 50 let slavila nemško-slovenska atletinja Britta Bilač, ki je še vedno slovenska rekorderka v skoku v višino

12. decembra bo 50 let praznoval nekdanji slovenski nogometaš Sašo Udovič, ki je za reprezentanco dosegel 16 golov.

Liza - 2/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 2/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.