Kitajsko novo leto 2019 se bo glede na lunarno gibanje začelo v torek, 5. februarja 2019. Letu 2019 bo po kitajski tradiciji kraljevalo znamenje prašiča.

Znamenje prašiča je zadnje znamenje v ciklu 12 znamenj kitajskega horoskopa. Legenda pravi, da je pred tisočletji Buda k sebi sklical prav vse živali tega sveta, potem pa jih s svojim letom obdaril le tiste, ki so se odzvale prve. Najprej je pritekla podgana, nato bivol pa tiger, zajec, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, pes in na koncu še prijazni prašič. Vrstni red prihajanja živali je postal tudi vrstni red v kitajskem zodiaku, po katerem še danes izmenično vladajo in vplivajo na vse stvari in dogajanje.

V znamenju prašiča ste rojeni tisti v letih: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, 2031.

V kitajski kulturi je prašič simbol bogastva, plodnosti. Kot zadnje znamenje prašič zaznamuje konec nekega obdobja in začetek novega, zato si v letu 2019 lahko obetamo uspešno dokončanje že začetih projektov in nalog ter zametke novih uspešnih načrtov.

Kakšno bo leto 2019?

Čeprav je bilo po kitajskem horoskopu že iztekajoče se leto psa dobro za povečanje družine, naj bi bilo leto prašiča še ugodnejše. Pekinške porodnišnice že čutijo večji pritisk, v prestolnici pa letos pričakujejo najmanj 150.000 rojstev, kar je 15 odstotkov več kot leta 2006. Leto prašiča je tudi eno najboljših za poroko. Po drugi strani vedeževalci opozarjajo, da leto prašiča ne bo prav mirno. V tem letu namreč prevladujeta ogenj in voda – elementa, ki sta si nasprotujoča in povzročata težave. Največ zaslužka v letu 2019 je pričakovati z nepremičninami ter v gradbeništvu ali lesni industriji.

Osebnost in lastnosti

Prašiči ne bodo nikoli štrleli iz množice. So zelo realistični in na trdih tleh. Medtem ko drugi veliko govorijo in malo naredijo, je prašič popolno nasprotje – malo govori in veliko naredi. Čeprav niso veliki zapravljivci, si bodo dovolili uživati v življenju in v lepih stvareh. Radi se zabavajo in se bodo občasno nagradili z nečim lepim. Morda so malce materialistični, a jih to žene, da trdo delajo. Dobre stvari jim pomenijo varnost. Imajo veliko energije in so vedno navdušeni, tudi za dolgočasna dela. Če bo to mogoče, bodo v službi na močnih in pomembnih položajih.

Moški, rojeni v znamenju prašiča

Moški prašiči so optimistični in nežni. So zelo osredotočeni. Ko si enkrat določijo cilj, bodo napeli vse moči, da ga dosežejo. Ne znajo preveč dobro z denarjem in morda so velikokrat preveč naivni in pogosto jih drugi prevarajo. Prašiči so zelo tihi možje, radi se učijo, čeprav svojega znanja velikokrat ne znajo ubesediti. A tudi če niso veliki govorci, znajo prav vsakega toplo pozdraviti, zato imajo veliko prijateljev in znancev. Vedno, ko se znajdejo v težavah, jim ljudje radi pomagajo.

Ženske, rojene v znamenju prašiča

Ženske, rojene v znamenju prašiča, imajo rade vznemirjenje. Zelo rade hodijo po družabnih dogodkih in zaradi njihovega preprostega, malce flegmatičnega značaja, jih ima večina ljudi rada in jim zaupa. No, včasih pa so celo preveč prijazne in vsiljive ter pozabljajo, da imajo ljudje radi zasebnost in mir. Imajo srečo z bogastvom in po navadi se tudi zelo potrudijo, da obdržijo denar in bogastvo. Doma so zelo organizirane in v razmetani sobi se bodo hitro lotile dela in pospravljanja.  Te ženske imajo tudi zelo rade otroke in prav igra z otroki jih zelo osrečuje, zato so odlične vzgojiteljice in učiteljice.

Prašič in zdravje

Ljudje, rojeni v letu prašiča, so na splošno zdravi, vendar se morajo izogibati presežkom. Medtem ko se pogosto udeležujejo zabav in večerij, se morajo izogibati pretiranemu nažiranju, pitju alkohola in kajenju, saj vse to povzroča različne bolezni. Poleg uravnotežene prehrane prašiči tako kot vsa znamenja nujno potrebujejo redno vadbo. Po navadi zaradi svoje sproščenosti niso pod stresom, tudi preveč dela jih ne spravi v stisko, saj se znajo po službi odlično spočiti in sprostiti.

Prašiči v letu prašiča

Prašiči naj ne pričakujejo preveč lahkega in mirnega leta. Za vse se bodo morali pošteno potruditi. Srečo bodo našli na nekaterih področjih življenja, drugje pa bodo pač morali stisniti zobe. Prašiči bodo v letu 2019 doživeli veliko čustvenih vzponov in padcev, zato bodo včasih potrti in žalostni. Za boljše počutje je pametno, da se udeležite več veselih dogodkov, kot so poroke in rojstni dnevi ter družinska srečanja.

Leto prašiča za druga znamenja

Poleg prašiča bodo v novem letu najbolj vitalna znamenja konja, bivola in zmaja, kar prinaša dobro zdravje, odlično fizično kondicijo in delovno pripravljenost ter dobre ljubezenske razmere. Če ste rojeni v znamenju kače, podgane, bivola ali zajca, boste znali izkoristiti priložnosti, s katerimi lahko izboljšate svoje osebno in poklicno življenje.

Srečne stvari za prašiča

• Barve: rumena, siva, rjava
• Številke: 2, 5, 8
• Mineral: ahat

Nesrečne stvari

• Barve: modra, zelena
• Številke: 1, 7, 9

Fotografiji: Shutterstock

Liza - 05/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 05/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.