V Domu skupnosti v Savskem naselju je januarja zaživela Knjižnica reči, ki bo namesto knjig izposojala različne uporabne predmete.

Po vzoru berlinske knjižnice reči Leile, ki velja za prvo tovrstno izposojevalnico, je tudi Slovenija dobila prvo slovensko knjižnico, v kateri si bodo lahko posamezniki izposojali uporabne predmete za vsakdanjo rabo.

Ideja za vzpostavitev Knjižnice reči se je lansko pomlad porodila strokovnjakinjam za razvoj javnega prostora iz prostoRoža pod taktirko Maše Cvetko. Iskanje primernih vsebin za oživitev Doma skupnosti v Savskem naselju, hkrati pa želja po razvoju koncepta, ki bi k uporabi in soustvarjanju vsebin pritegnil prebivalce soseske, sta na pozitiven odziv naletela tudi pri iniciativi Slovenia Coworking z Evo Perčič na čelu, ki je priskočila na pomoč pri razvoju projekta z izkušnjami s področja raziskovanja in implementacije različnih vidikov souporabe.

Projekt Knjižnice reči se je razvil tudi v partnerstvu z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije in njenim Regionalnim centrom kreativne ekonomije, ki sta razvoj podprla s finančnimi viri za vzpostavitev knjižnice, poskrbela pa sta tudi za koordinacijo projekta in vsebinsko sodelovala v procesu razvoja. Souporabo in prilagoditev prostora v Domu skupnosti, kjer je danes Knjižnica reči locirana, pa je zagotovila Mestna občina Ljubljana.

Lisa - 6/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 6/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.