Bezgovi grmi se že bohotijo z velikimi belimi cvetovi, ki oddajajo nezamenljiv vonj.

Nežni vonj bezgovega cvetja nas spomni na otroštvo, ko smo si namesto s sokovi iz trgovine žejo gasili z domačo šabeso in se sladkali z ocvrtimi cvetovi, bogato posutimi s sladkorjem v prahu. Cvetovi črnega bezga pa niso uporabni le v kuhinji, temveč so že od nekdaj cenjeni tudi kot naravno zdravilo. Čaj iz bezgovih cvetov pomaga pri prehladu, saj deluje protivnetno, znižuje vročino in krepi imunski sistem. Poleg tega čisti kožo, kri in sečila ter deluje rahlo diuretično.

Grmi črnega bezga rastejo skoraj povsod: na vrtovih, ob poteh, na obronkih gozdov in ob travnikih. Bezgove cvetove nabirajte ob sončnem vremenu, ko so suhi in povsem razprti – seveda čim dlje od prometnih in prašnih cest. Nekaj jih posušite za čaj, ki bo pregnal prehlade in vnetja, iz preostalih pa pripravite sladki praženec, cvrtje ali aromatični sirup oziroma šabeso.

Šabesa

3 kg sladkorja raztopite v 3 l vrele vode in dodajte 100 g citronske kisline. Pripravite 30 bezgovih cvetov in jim porežite debela stebla. Tri bio limone narežite na rezine in jih skupaj s cvetovi denite v sladkorno vodo. Pustite stati 2 dni. Nato sirup precedite in ga nalijte v čiste stekleničke. Ponudite razredčenega z vodo ali mineralno vodo, z njim pa lahko odišavite tudi limonado, penino in sadne bovle.

Bezgovo cvrtje

Zmešajte 200 g moke, 125 ml belega vina (ali piva, ali mleka) in 2 rumenjaka. Dva beljaka stepite v čvrst sneg in ga vmešajte v testo. Približno 10 čistih bezgovih cvetov pomočite v testo. Na hitro jih ocvrite na vroči maščobi (olje, maslo ali kokosova maščoba) do zlato rumene barve, vendar pazite, da preveč ne porjavijo, sicer bodo grenki. Bezgovo cvrtje odcedite na papirnati brisači in ga postrezite posutega s sladkorjem v prahu.

Praženec z bezgovim cvetjem

Za 4 osebe: Stepite 3 rumenjake in jim prilijte 250 ml mleka. Dodajte približno 200 g moke in ¼ žličke pecilnega praška ter dobro premešajte. Iz 3 beljakov stepite čvrst sneg in ga vmešajte v testo. Oplaknite in osušite približno 5 velikih bezgovih cvetov. Cvetke osmukajte s stebel in jih takoj vmešajte v testo. V ponvi z oblogo proti prijemanju segrejte malo maščobe. V ponev vlijte toliko testa, da je dno pokrito. Ponev pokrijte in praženec s spodnje strani zlato rjavo zapecite. Praženec z lopatko previdno obrnite in v pokriti ponvi zapecite še z druge strani. Z dvema lopatkama ga raztrgajte na koščke in hrustljavo popecite. Pretresite ga na krožnik, posujte s sladkorjem v prahu in takoj postrezite. Zraven se podajo narezane in malo posladkane jagode ter stepena smetana.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 23/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.