S 1. januarjem 2019 so na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene. 

Iz ukrepa so izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana. Avstralcem je lani v samo treh mesecih uspelo uporabo plastičnih vrečk zmanjšati za 80 odstotkov. V številki je to za 1,5 milijarde plastičnih vrečk za enkratno uporabo, navajajo pri avstralskem nacionalnem maloprodajnem združenju (NRA). Za podoben ukrep se je že pred dvema letoma odločilo več nemških podjetij, s čimer se je po letu 2016 uporaba nosilnih plastičnih vrečk v Nemčiji zmanjšala za tretjino oz. 1,3 milijarde.

Povprečni Nemec je lani uporabil 29 plastičnih vrečk, kar se še vedno sliši veliko, a je bistveno manj kot drugod. Doslej se je že več kot 60 držav po svetu odločilo za prepoved plastičnih vrečk za enkratno uporabo, seznam pa se z začetkom letošnjega leta še podaljšuje. Brez dvoma je leto 2018 minilo v silovitem boju proti plastiki. Dnevno so nas bombardirali s slikami in podatki, koliko plastike plava v oceanih in koliko živali pogine zaradi te umetne nadloge. Vsako leto namreč več kot 8 milijonov ton plastike konča v oceanih.A rešitev pred plastiko ni le v recikliranju, ampak predvsem v manjši uporabi vseh nas Zemljanov. Za vas imamo 10 nasvetov, kako na leto pridelati manj plastičnih odpadkov.

1 Začnite doma. Zamenjave so zelo preproste, namesto tekočega mila uporabljajte trdo milo, ki je zavito v papir, tudi trdi šampon in balzam sta veliko bolj prijazna tako za lase kot za okolje. Kliknite na portal mojacula.si, kjer vam podrobno razložijo, kako doma zmanjšati čimveč odpadkov in česa vse vam ni treba kupovati v plastiki. V Drogeriji Ilirija na Tržaški cesti pa so odprli ekološko točilnico šamponov in mil, prvo tovrstno v Sloveniji. Odpadna embalaža je namreč eden od največjih onesnaževalcev okolja, zato so v želji, da bi prispevali k čim večji ozaveščenosti svojih kupcev in omejili zavrženo embalažo, predstavili novo linijo izdelkov, ki si jo lahko posameznik sam natoči v embalažo, ki jo prinese s seboj. Tudi ljubljanski Center ponovne uporabe ima avtomat, kjer si je mogoče s svojo (povratno) embalažo kupiti bio čistila in šampone, več vrst kisa in olje.2 Na leto se odvrže v smeti tudi več milijard plastičnih zobnih ščetk. Razmislite o uporabi ščetk iz bambusa in lesa. Na primer zobna ščetka iz bambusa Nordics stane 3,90 EUR, uporabljate pa jo lahko pol leta (kupite jih na www.kozmetix.si). Dobre ekološke ščetke dobite tudi v trgovini Kalček in na malinca.si.3 S seboj vedno nosite svoje nakupovalne vrečke.4 Poskusite kupovati hrano brez embalaže, na primer v takih trgovinah, kot je Rifuzl v ljubljanski Šiški, ali pa kupujte v velikih, kartonastih embalažah ter doma živila shranjujte v steklenih
posodah (riž, testenine, moko ...).

5 Reciklirajte stare igrače. Podarite jih naprej ali kakšni knjižnici, igralnemu kotičku.

6 Če si rade kupite kavo na poti v službo, nosite s seboj svoj lonček. Samo v Veliki Britaniji vsak dan v smeti vržejo 7 milijonov plastičnih kozarcev za kavo.

7 Recite ne plastičnemu priboru in servisu. V službi imejte svoj pribor in krožnike.

8 Hrano zavijte v folijo, in ne v plastično embalažo. Folijo se lahko reciklira.9 Uporabljajte električni brivnik, in ne plastičnih britvic.

10 Postanite tudi sami eko aktivist. Pišite podjetjem, ki nimajo izdelkov v embalaži, ki se reciklira, morda bodo razmislili o zamenjavi. Morda začnite kakšno akcijo na socialnih omrežjih, vsaj zavest o bolj čistem planetu boste malo dvignili. Moč je v številkah.

Na spletnem naslovu https://www.earthday.org/plastic-calculator/ boste našli računalnik, s katerim boste lažje izračunali, koliko plastike porabite na dan.

Fotografije: Shutterstock