Lauren se je rodila v New Yorku (Bronx) kot Betty Joan Perske v judovski družini, ki je imela korenine na Poljskem, Romuniji in Nemčiji.

Lauren Bacall, 16. september 1924 – 12. avgust 2014

Starša sta se ločila, ko ji je bilo pet let. Očeta ni nikoli več videla, na mamo pa je bila zelo navezana vse življenje. Obiskovala je ameriško akademijo dramske umetnosti, pri 17 letih pa je prvič zaigrala na Broadwayu.

Pri 19 letih se je na povabilo slovitega režiserja  Howarda Hawksa preselila v Hollywood. V njenem prvem filmu Imaš in nimaš (1944), posnetem po knjigi Ernesta Hemingwaya, je bil njen soigralec 24 let starejši Humprey Bogart, s katerim sta se zaljubila in pozneje tudi poročila. Z ljubeznijo svojega življenja, kot mu je rekla, je posnela še kultne filme, v katerih je dobila status prve fatalke, Veliki sen (The Big Sleep), Mračen prehod (Dark Passage) in Key Largo. Imela sta dva otroka ter ostala skupaj do Bogartove smrti leta 1957.

V poznejši karieri je predvsem zaradi družine odbila precej vlog in se redko pojavljala v filmu, čeprav je nastopila še v nekaj odličnih. Bacallova se je leta 1961 poročila z igralcem Jasonom Robardsom (rodil se jima je sin Sam), zakon pa je trajal osem let. Med obema zakonoma je bila za kratek čas zaročena tudi s Frankom Sinatro. V svoji karieri je tako dobila dve gledališki nagradi tony, častnega oskarja in nominacijo za oskarja za stransko žensko vlogo ter tri nominacije za televizijske nagrade emmy. Umrla je malo pred 90. rojstnim dnem v New Yorku, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

  • Bila je prava sestrična znanega izraelskega politika, tudi predsednika Izraela Šimona Peresa (1923 - 2016).

  • Njena vzornica je bila igralka Bette Davis (1908 – 1989)

  • Še nekaj filmov, v katerih je igrala: Young Man With a Horn (1950), kako omožiti milijonarja (How to Marry a Millionaire) (1953), Umor na Orient ekspresu (1974), prvo oskarjevsko nominacijo pa je dočakala šele v devetdesetih, kot gospodovalna mati v Ogledalo (The Mirror Has Two Faces).
Liza - 40/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 40/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.