Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas v filmu popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

Ko so zlata leta hollywoodske slave že davno za njima, se Stan Laurel in Oliver Hardy z varietejsko predstavo odpravita na turnejo v Veliko Britanijo, da bi obudila svoja slavna komična lika. Sprva naletita na mlačen odziv gledalcev, sčasoma pa z očarljivimi nastopi znova najdeta pot do njihovih src.

“V osnovi gre za ljubezensko zgodbo o dveh moških, ki sta bila slučajno tudi med največjimi ikonami komedije vseh časov, za zgodbo o ljubezni, prijateljstvu in spravi. Osredotočil sem se na specifično obdobje njunih življenj, ko je bilo pred njima veliko izzivov, zato se mi je zdelo, da je tudi potencial za dramo in konflikt večji. Umetniki, pa naj gre za komike, igralce, režiserje ali pevce, ne delamo drugega, kot da rišemo risbice za mamico in očka. Slišati hočemo le: ‘Oh, to je pa res dobro.’ To je tisto, kar prinaša trajno zadoščenje. Mislim pa, da se z željo, da bi svetu dal nekaj dobrega, lahko poistoveti marsikdo, ne le umetniki,” je o filmu Stan in Olio povedal režiser Jon S. Baird.

Kdo sta bila Stan in Olio

Malo starejše generacije se zagotovo spomnite, da so včasih na televiziji vrteli več črno-belih filmov, v katerih so blesteli Charlie Chaplin ter Stan in Olio. In kdo sta bila slavna komika super vitek Stan in lepo okrogel Olio, ki sta zganjala norčije in imela nore peripetije?

Komični duet Stan in Olio sta sestavljala Anglež Stanley Laurel in Američan Oliver Hardy. V dvajsetih letih 20. stoletja sta zaslovela z burlesknimi komedijami in do leta 1950 posnela 107 filmov, večino pod produkcijsko taktirko Hala Roacha. V poznih letih svoje kariere sta se posvetila odrskim nastopom, po Hardyjevi smrti leta 1957 pa se je tudi Laurel dokončno umaknil z gledaliških odrov in zavrnil vsa povabila za nastope v filmih.

Stan Laurel

Stan Laurel (16. junij 1890–23. februar 1965) je bil angleški komik, igralec, pisatelj in režiser, ki je s svojim igralskim partnerjem Oliverjem Hardyjem nastopil v kar 107 kratkih filmih.
Rodil se je leta 1890 v hiši svojih starih staršev v ulici Argyll Street v trgovskem mestu Ulverston v Angliji. Oče je bil lastnik kina, mama pa igralka. Svojo kariero je začel v glasbeni hiši, kjer je že uporabljal kup svojih komičnih pripomočkov – poseben 'bowler' klobuk, posebno držo in nesmiselno podcenjevanje okoliščin. Bil je odličen v pantomimi in skečih.

Bil je član ansambla Fred Karno's Army, kjer je bil zamenjava za Charlieja Chaplina. S Chaplinom sta prišla v Ameriko na isti ladji, skupaj s celo ekipo Karno. Svojo filmsko kariero je začel 1917, svoj zadnji nastop pa je imel leta 1951. Od leta 1928 je nastopal ekskluzivno z Oliverjem Hardyjem. Stanley se je uradno upokojil po smrti svojega igralskega partnerja, dobil je oskarja za življenjske dosežke in ima svojo zvezdo na pločniku slavnih.

Oliver Hardy

Oliver Hardy (18. januar 1892–7. avgust 1957) je bil ameriški komik, igralec in seveda ena od glavnih zvezd obdobja nemega filma, ki je trajalo med letoma 1927 in 1955. Njegov prvi film je bil Outwitting Dad, v katerem je nastopil leta 1914. Rodil se je v Harlemu v ameriški zvezni državi Georgia. Njegov oče je bil vojni veteran, ki je bil ranjen v bitki za Antietam v ameriški državljanski vojni. Mali Oliver je pomagal očetu na plantaži bombaža.

Hardy je bil menda težaven otrok, zato so ga poslali v vojaško šolo v Milledgeville. Na kolidžu v Georgi se je nato priključil igralski skupini, kmalu pa je pobegnil iz internata s skupino glasbenikov. K sreči je njegova mama prepoznala njegov pevski talent in ga poslala v Atlanto k učitelju glasbe. A tudi tukaj je veliko prešprical in je raje nastopal v gledališču Alcazar za 3,5 dolarja na teden. Ko je srečal Stana Laurela, sta njegova zgodba in njegov talent postala znana svetovnemu občinstvu.

Stan in Olio

Stan in Olio sta brez dvoma najslavnejši komedijantski duo v filmski zgodovini. Njun humor je bil prepoznaven, v bistvu zelo preprost, otroški. Olio je bil debelušen pametnjakovič, Stan suh nerodnež. V dvajsetih letih 20. stoletja sta zaslovela z burlesknimi komedijami in do leta 1950 posnela 107 filmov, večino pod produkcijsko taktirko Hala Roacha. V poznih letih svoje kariere sta se posvetila odrskim nastopom, po Hardyjevi smrti leta 1957 pa se je tudi Laurel dokončno umaknil z gledaliških odrov in zavrnil vsa povabila za nastope v filmih.

Film Stan in Olio

Režija: Jon S. Baird
Scenarij: Jeff Pope
Fotografija: Laurie Rose
Montaža: Úna Ní Dhonghaíle, Billy Sneddon
Glasba: Rolfe Kent
Produkcija:
Faye Ward
Igrajo:
John C. Reilly, Steve Coogan, Shirley Henderson, Nina Arianda, Danny Huston, Rufus Jones, distribucija Cinemania group

Fotografije: Profimedia