24. september 1941 – 17. april 1998

Linda se je rodila v dobro stoječi judovski družini v mestu Scarsdale v bližini New Yorka. Imela je še starejšega brata in dve mlajši sestri. Po končani umetniški srednji šoli je diplomirala na univerzi Arizona, smer fina umetnost. Pri 20 letih je ostala brez mame, ki je umrla v letalski nesreči. Zelo mlada se je poročila z geologom Johnom Seejem, s katerim je imela hčerko Heather. Ločila se je tri leta pozneje in začela delati kot fotografinja za revije. Največ je slikala koncerte glasbenikov in bila zelo uspešna, saj so ji zvezdniki zaradi lepote, a tudi šarmantnosti in karizme jedli iz roke.

Med njenimi foto portretiranci so se znašli tudi Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Janis Joplin, Eric Clapton, Simon & Garfunkel, The Who, The Animals, John Lennon, Neil Young ... Leta 1968 je spoznala slavnega beatla Paola McCartneyja, s katerim sta postala par. Kmalu sta se poročila in dobila hčerko Mary. Leta 1970 so beatli razpadli, Paul in Linda pa sta ustanovila skupino Wings, ki je začela nastopati z novimi skladbami. Leta 1971 se jima je rodila še ena hčerka Stella, leta 1977 pa sta dobila sina Jamesa. Linda je še vedno fotografirala ter izdajala knjige s svojimi fotografijami. Leta 1995 pri 53 letih so ji odkrili raka na dojki. Umrla je tri leta pozneje na družinskem ranču v bližini mesta Tuscon v Arizoni (ZDA). Njen pepel je raztresen na farmi McCartneyjevih v Sussexu v Angliji.

Zanimivosti

• Njen oče je kot odvetnik zastopal glasbenike in umetnike, med drugimi tudi slavna slikarja Willema De Kooninga in Marka Rothko. Njena mama je podedovala veliko denarja.
• Linda je bila vegetarijanka in borka za pravice živali, prav tako je delovala še v drugih dobrodelnih organizacijah.
• Njena hčerka Stella McCartney je slavna modna kreatorka.

Fotografija: Profimedia

Liza - 39/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 39/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.