Pasteur se je rodil v revni katoliški družini (oče je bil strojar kože) kot tretji otrok v vzhodni francoski pokrajini Dole, Jura v bližini Alp ter Švice. Družina se je leta 1827 preselila v bližnje mestece Arbois, kjer je Pasteur leta 1831 začel obiskovati osnovno šolo.

Bil je povprečen učenec

pasteurV šoli je bil povprečen učenec, še največ zanimanja in talenta pa je pokazal za risanje.

Najraje je v mladosti lovil ribe. Šolanje je nadaljeval na kraljevi univerzi v Besançonu, kjer je pridobil diplomo iz umetnosti. Leta 1842 je dobil tudi diplomo iz znanosti na pariški visoki šoli École Normale Supérieure.

Nekaj časa je delal kot profesor fizike, leta 1949 pa se je zaposlil kot profesor kemije na visoki šoli v Strasbourgu. Tu je spoznal Marie Laurent, hčerko rektorja, s katero se je poročil in imel pet otrok. Kar trije njuni otroci so umrli zaradi tifusa v otroštvu. Osebna nesreča je Pasteurja navdihnila, da je začel iskati zdravila za nalezljive bolezni.

Leta 1854 je postal dekan znanstvene fakultete v Lilleu, 1856 pa direktor oddelka za znanost na École Normale Supérieure v Parizu. Leta 1887 je postal dekan novoustanovljenega Pasteurjevega instituta, kjer je delal do svoje smrti. Umrl je v bližini Pariza zaradi komplikacij po številnih verižnih srčnih kapeh. Pokopan je v pariški katedrali Notre Dame, njegovi posmrtni ostanki pa so danes v Pasteurjevem inštitutu.

Luis PateurNjegova raziskovanja

Pasteur velja za pionirja tako na področju medicine kot kemije ter tudi za očeta mikrobiologije ter bakteriologije.

Na začetku kariere se je največ ukvarjal s problemi alkoholne in mlečne fermentacije. Najbolj znan je po postopku, ki je imenovan po njem, pasterizacija, s katerim je ljudem pokazal, kako se prepreči kvarjenje (s segrevanjem) vina in mleka.

Ukvarjal se je z mikroorganizmi in dokazal, da živo nastane le iz živega. Veliko se je ukvarjal s ptičjo kolero ter ugotovil, da umrla bakterijska kultura povzroča imunost pred kolero, če z njo cepimo kokoši. To metodo imunizacije (cepljenje ali vakcinacija) je uporabil tudi pri okužbi z vraničnim prisadom (antraksom), nevarno živalsko boleznijo, ki je povzročala ogromno gospodarsko škodo kmetom.

Čeprav je uspešno raziskoval antraks, se odkritje bakterije Bacillus anthracis pripisuje Robertu Kochu. Pasteurjevo delo je tudi cepivo proti steklini. Oslabeli virus stekline je samovoljno (ni bil zdravnik) injiciral v devetletnega dečka, ki ga je ugriznil stekel pes, in ga rešil gotove smrti. Zaradi uspešnosti cepljenja, ob katerem je tvegal svojo kariero, so že naslednje leto poročali o 350 novih poskusih zdravljenja.

Pasteurjeva zapuščina

Njemu v čast so poimenovani Pasteurjev Institut in univerza Louisa Pasteurja v Strasbourgu ter številne znanstvene in šolske ustanove po vsem svetu.

Je dobitnik številnih častnih priznanj tako v Franciji kot po svetu. Francija ga je leta 1881 odlikovala z najvišjim francoskim odlikovanjem velikim križem – legija časti, Nizozemci pa so mu dodelili svoje najvišje priznanje Leeuwenhoekovu medaljo leta 1895. Za svoje znanstvene dosežke je Pasteur leta 1874 prejel tudi Copleyjevo medaljo Kraljeve družbe iz Londona. Pasteurjev muzej je v njegovem inštitutu v Parizu.

Še nekaj zanimivosti o Luisu in njegovih odkritjih
  • Fermentacija je razgradnja organskih spojin zaradi delovanja mikroorganizmov in njihovih encimov.
  • Pasteur skupaj z Martinusom Beijerinckom, Ferdinandom Cohnom in Robertom Kochom spada med glavne utemeljitelje mikrobiologije.

luis

  • Čeprav je pogosto 'izigraval boga', je bil globoko veren človek, ki je zasluge za svojo genialnost in idejnost pripisoval bogu.
  • Predlagal je tudi razvoj aseptičnih metod dela v kirurgiji.
  • Bil je prepričan pacifist ter – kot se za Francoza spodobi – velik patriot. Ko so Nemci leta 1918 bombardirali Pariz, je zahteval, da univerza v Bonnu izbriše njegovo ime s spiska častnih doktorjev te univerze.
Lisa - 39/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 39/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.