7. december 1910 – 24. avgust 1978

Prima se je rodil v mestu New Orleans (ZDA) v sicilijanski družini. Imel je še starejšega brata in dve mlajši sestri. Ljubezen do glasbe je podedoval po mami, ki je poskrbela, da se je vsak otrok učil igrati na glas­beni inštrument.

Violina in trobenta

Prima se je učil igrati na violino ter se navdušil nad džez glasbo, saj je New Orleans bil in je še vedno meka te zvrsti glasbe. V srednji šoli je postal trobentač in igral v šolskem orkestru, pri 16 letih pa je s sošolcem nastopal tudi v nočnem klubu v sloviti francoski četrti. Njegova vzornika sta bila temnopolta džez glasbenika Louis Armstrong ter King Oliver. Po končani srednji šoli se je odločil, da bo postal profesionalni glasbenik s svojim bandom.

Počasi do uspeha

Pot do uspeha pa ni bila lahka, saj je trajalo kar pet let, da je opozoril nase. Zamenjal je tudi nekaj skupin ter živel med New Orleansom in New Yorkom. Začel je z džezom (stil New Orleansa), zaslovel pa je v dobi svinga v 30. letih. Prvi pravi hit je posnel leta 1935, in sicer pesem Lady in red. Naslednje leto je napisal in posnel svojo najbolj znano skladbo Sing, Sing, Sing, ki je takoj postala svetovni hit številka ena. Najbolj popularna je bila v izvedbi Bennyja Goodmana, ki je bila hitrejša in bolj plesna (brez petja) kot original.

Rokenrol

V 40. letih se je bolj približal pop glasbi ter s svojim big bandom preigraval tudi R&B, rokentol, boogie-woogie, jump blues ter tudi italijansko etno glasbo (tarantella), ki jo je združeval z džezom. Njegova kariera je trajala praktično do njegove smrti (47 let), svetu pa je podaril kar nekaj zimzelenih skladb, ki jih lahko slišite še danes. Sing, Sing, Sing, Buona sera, Angelina, Jump Jive an Wail, I wanna be like you, Zooma Zooma, The Wildest!, Hey, Boy! Hey, Girl! ...
Izvajal je tudi skladbe drugih avtorjev, prav tako pa je pisal skladbe za druge izvajalce. Znan je bil tudi po svojih zabavljaških koncertih, kjer se je pelo, plesalo, komuniciralo in tudi veliko smejalo. Nastopil je v kar nekaj filmih (muzikalih), sicer v majhnih, a opaznih vlogah. Najbolj smo si ga zapomnil v risanem filmu Jungle Book (Knjiga o džungli. 1967), ko je posodil glas orangutanu Kingu Louieju ter zapel nepozabno I wanna be like you. 

Zasebno življenje

Prima se je poročil petkrat in imel šest otrok. Najbolj znana je njegova zveza s sopevko Keely Smith, s katero sta se na odru odlično dopolnjevala. Zakoni se niso obnesli, ker ni bil ravno družinski tip človeka, pa tudi zaradi njegovega neprestanega varanja in obiskovanja javnih hiš. Za svojo garderobo je zapravil pravo malo bogastvo, saj je kupoval samo najboljše in najdražje. Njegov hobi so bili dirkalni konji in tudi konjske stave ter vožnja z jahto po reki Hudson, ki se izliva v morje pri New Yorku.

Smrt

Pri 63 (leta 1973) je imel srčni zastoj. Dve leti pozneje so mu odkrili možganski tumor ter ga operirali. Po operaciji si nikoli ni zares opomogel in umrl je tri leta pozneje v 67. letu starosti v rojstnem New Orleansu. Pokopan je na pokopališču Meteirie. Ob njegovem grobu je postavljen kip angela Gabrijela s trobento, na spominski plošči pa je verz: "When the end comes, I know, they'll say, 'just a gigolo' as life goes on without me …"

Zanimivosti

  • Prima ima svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih.
  • Bil je pevec, igralec, skladatelj, pisec pesmi, trobentar in vodja benda. 
  • Njegov najbolj slaven otrok, ki ga je imel s pevko Gio Malone, je Luis Prima mlajši, rojen leta 1965. Je prav tako džez glasbenik.
  • Leta 1953 je izjemno združil pesmi Just a Gigolo, napisano leta 1924 (Leonello Casucci, Julius Brammer) ter I Ain't Got Nobody, napisano leta 1915 (Spencer Williams, Roger Graham).
  • Pesem Angelina je posvetil svoji mami.
  • Bil je izjemen trobentar, njegov raskavi, hripavi glas je bil kot ustvarjen za džez petje, bil je tudi rojen zabavljač in šarmer.
  • Njegov vzdevek je bil King of the Swing (kralj svinga).
  • Leta 1961 je skupaj s Frankom Sinatro pel ob inavguraciji predsednika J. F. Kennedyja. 
  • Sing, Sing, Sing je po vsej verjetnosti najbolj igrana in predvajana džez skladba vseh časov.
  • Več o legendarnem glasbeniku na www.louisprima.com
Liza - 35/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 35/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.