Založba Učila je pred kratkim izdala zanimivo knjigo ...

Njen avtor je nihče drug kot avtor uspešnice Hygge - umetnost dobrega življenja po dansko, Meik Wiking, sicer tudi direktor Inštituta za raziskovanje sreče. Ni težko ugotoviti, zakaj Danska pogosto velja za najsrečnejšo državo na svetu. Ne samo da imajo uravnoteženo delo in zasebno življenje, brezplačni študij in točne vlake, temveč porabijo več sveč na gospodinjstvo kot kjerkoli drugje.

Verjetno se nihče drug bolje ne spozna na srečo, ki ji Danci pravijo lykke, kot ravno Meik Wiking. Sam je prepričan, da se lahko od Dancev veliko naučimo o iskanju zadovoljstev, vendar so ključi do sreče skriti po vsem svetu. V svoji privlačni knjigi nas popelje na lov za zakladi, ki odpirajo vrata v dobro življenje.

lykke

Z najsrečnejših kotičkov našega planeta je zbiral dokaze, zgodbe in nasvete, kako najlepše preživeti dragoceni prosti čas, se bolje povezati s sosedi in skuhati najokusnejšo večerjo. Knjiga je najboljši vodnik, kako lahko v življenje vnesete vsaj malo lykke oziroma sreče. Avtor že na začetku knjige izpostavi, kaj je njegov namen: "K  tem vas želim nagovoriti v tej knjigi: da se odpravite na lov za zakladi in iščete srečo in dobroto, ki na tem svetu zagotovo obstajata, da nanju opozorite in mi ju pomagate deliti z drugimi. Pri tem vam lahko pomagajo tudi knjige. V svojem prvencu Hygge - umetnost dobrega življenja po dansko sem vam poskušal približati dansko pojmovanje sreče in vas spodbuditi, da se posvetite preprostim zadovoljstvom v življenju. Odkar je bila objavljena, sem prejel množico prijaznih pisem z vseh koncev sveta."

Njegovo tokratno delo je razdeljeno na devet poglavij:

 • Lov za zakladom
 • Kako merimo srečo
 • Povezanost
 • Denar
 • Zdravje
 • Svoboda
 • Zaupanje
 • Dobrota
 • Kako sestavimo vse skupaj

Gre za dejavnike, s pomočjo katerih je raziskoval srečo in v posamičnih poglavjih tudi s pomočjo raznih primerov razložil, kako ti vplivajo na splošno zadovoljstvo. Morda bi veljajo izpostaviti prav poglavje Denar, ki ga mnogi (žal) povezujejo s srečo. Med drugim poda nasvet, da je dobro kupovati doživetja, ne stvari in razloži, zakaj je tako: "Doživetja so še posebej osrečujoča, če na s povežejo s soljudmi in s tem, kakor se sami vidimo. Ker sem sam raziskovalec sreče, bi verjetno še bolj kot vi užival v obisku Butana - države, ki svoj napredek že od 70. let prejšnjega stoletja meri na osnovi bruto družbene sreče. Na doživetja glejte kot na naložbo v srečne spomine, lastno zgodbo in osebni razvoj."

Seveda je pomemben dejavnik, po katerem ocenjujemo stopnjo sreče, tudi zdravje. Že na začetku tega poglavja avtor izpostavi pomembno dejstvo, skupno vsem kulturam - starši svojim otrokom želijo isto: zdravje. "Če smo zdravi, se lahko igramo, iščemo pustolovščine in srečo." Pri tem tudi poudari, da je treba za boljšo kakovost življenja uvesti splošno zdravstveno varstvo. "V nordijskih državah, ki se redno uvrščajo med deset najsrečnejših držav na svetu, je brezplačno zdravstveno varstvo dostopno vsem. Skandinavci imajo tako v vsakdanjem živjenju manj skrbi kot večina prebivalcev drugih držav, kar je dobra osnova za višjo stopnjo zadovoljstva."

Treba se je naučiti skrbeti za lastno zdravje, pri tem pa ima velik pomen gibanje. Kako se razgibavajo Danci, med katerimi vsi zagotovo niso športni tipi ljudi? Tudi s pomočjo kolesarjenja. "V Koebenhavnu kolesari 45 % vseh ljudi, ki se vozijo na delo in v šolo. Če upoštevamo samo tiste kolesarje, ki v mestu živijo in delajo, se delež dvigne na 63 %. Aja, pa večina jih ni moških srednjih let v živobarvnih pajkicah. Na delo samo kolesarijo in ne divjajo, kot da so na dirki po Franciji. Nosijo visoke petke in poslovne obleke, sam pa sem na lansko silvestrovanje celo prikolesaril v smokingu." Torej je treba izgubiti predsodke in se na vsakdanje poti odpraviti preprosto s kolesom, saj ta dejavnost dokazano pomaga preprečevati starostno sladkorno bolezen, osteoporozo in depresijo. "S kolesarjenjem ostanemo dejavnejši in bolj zdravi, zaradi česar smo srečnejši tako na dolgi kakor na kratki rok," poudari avtor.

Za osebno srečo je gibanje izjemnega pomena, zato v knjigi najdemo tudi preprosto priporočilo - hodite več! Koristi tega početja so večstranske - telesno ste dejavni brez obiska fitnesa, hkrati pa spoznavate več ljudi v vaši skupnosti. Kje začeti in kako se lotiti? Tukaj so avtorjevi predlogi:

 1. Recite "ne" dvigalom.
 2. Stopite k sodelavcu, se z njim pogovorite v živo, namesto da bi mu telefonirali ali poslali e-sporočilo.
 3. Poiščite si sosprehajalca. Drug drugega boste spodbujali k vsakdanji hoji, še posebno, ko bo nebo sivo in boste imeli kup izgovorov, da ne bi hodili
 4. Sprehajajte se po panoramski poti,
 5. Iz srede naredite sprehajalni dan in se po večerji z družino, prijatelji ali sami odpravite na sprehod.
 6. S frcanjem kovanca se igrajte safari in odkrijte čisto nove kotičke v soseski. Ker verjetno hodite po isti poti, naslednjič na vsakem križišču vrzite kovanec in izbiro smeri prepustite naključju ...
 7. S sabo vzemite podcast - če ste sami, lahko poslušate tudi katerega izmed brezplačnih.
 8. Hodite, ne čakajte. Če na sestanek ali k zdravniku pridete prezgodaj, se sprehodite okoli stavbe, namesto da bi posedali v čakalnici.
 9. Namesto na kavo s prijatelji se odpravite na sprehoda ali pa jo vsaj popijte med hojo.
 10. Pridružite se pohodniškemu ali planinskemu društvu, ki deluje v vašem kraju...

Na koncu te izjemno zanimive knjige avtor izpostavi, da nas naprej lahko žene samo duh sodelovanja ob spoznanju, da moramo skrbeti drug za drugega. "Naprej nas lahko neseta samo svoboda brez strahu in prijaznost do neznancev. Naprej nam bodo pomagala tudi tako preoblikovana mesta, ki bodo prebivalcem zagotavljala zdravo in srečno življenje brez nalepke s ceno za kakovost življenja."

Upamo, da smo vam s tem zapisom približali bistvo pojma lykke oziroma pomena sreče, za katerega se zdi, da ga skušamo nenehno odkrivati. Pri tem, da sploh ni skrit. To vsekakor zanimivo knjigo, v kateri boste zagotovo našli nekaj zase, lahko naročite na povezavi: