19. maj 1925 – 21. februar 1965

Otroštvo

Malcolm Little se je rodil v revni afroameriški družini z osmimi otroki v mestu Omaha (Nebraska, ZDA). Njegov oče je bil baptistični duhovnik ter borec za pravice temnopoltih (član organizacije Black Nationalist), mama pa gospodinja, ki je skrbela za številno družino. Zaradi očetovega političnega aktivizma je imela družina težave z zloglasnim kukluksklanom ter se je veliko selila.

Ko je imel Malcolm šest let, so njegovega očeta našli mrtvega, policijska preiskava pa je primer obravnavala kot nesrečni dogodek, čeprav je imel gospod Little skoraj zdrobljeno glavo. Družina je padla v še večjo revščino ter se še težje prebijala iz dneva v dan. Malcolm je bil v osnovni šoli odličen učenec, vendar šolanja ni nadaljeval tudi zaradi maminega živčnega zloma. Družina je razpadla, Malcolm pa je živel na različnih krajih pri temnopoltih rejniških družinah. Začel je iskati službo in jo najpogosteje dobil kot pomivalec posode ali kot 'shoe shine boy', čistilec čevljev. Leta 1943 se je preselil v Harlem, New York.

Prestopništvo

V Harlemu je postal 'mali' kriminalec. Ukvarjal se je s preprodajanjem droge, zvodništvom – tudi sam se je priložnost­no prodajal za denar ter imel spolne odnose z moškimi, goljufal je pri igrah na srečo, izsiljeval - raketiral ter ropal ponavadi hiše premožnih belih ljudi.

Vpoklica v vojsko in posledično odhoda v Evropo ter udeležbe v drugi svetovni vojni se je izognil s pretvarjanjem, da je nor. Leta 1946 je za nekaj časa odšel v Boston, kjer s svojo 'bando' ropal hiše. Po aretaciji in sojenju je dobil deset let zapora ter bil prepeljan v zapor Charlestown State Prison v Bostonu.

Zapor

V zaporu si je sprva prislužil vzdevek Satan zaradi nestrpnosti do religij. Spoprijateljil se je z Johnom Eltonom Bembryjem, ki ga je prepričal, da je izobrazba zelo pomembna. Začel je brati oziroma požirati knjige, saj je menda bral skoraj neprekinjeno. Po dveh letih v zaporu je dobil pismo brata, ki ga je seznanil z gibanjem Nacija islama, ki združuje vso afroameriško diasporo ter se bori za pravice temnopoltih.

Malcolm se je začel dopisovati z vodjo gibanja Elijahom Muhammadom ter sčasoma postal del gibanja, kot tudi pripadnik islama. Spremenil si je tudi priimek iz Little v X. V zaporu je bil šest let in bil leta 1952 znova svoboden.

Nacija islama

Zaradi inteligence in dara govora je kmalu postal poslanec Nacije islama. Bil je odločen borec za temnopolte – pozival je na vstajenje ter združitev vseh temnopoltih v ZDA ter je najstrožje obsodil belo Ameriko za njene zločine proti Afroameričanom. V tem času si je prizadeval, da bi imeli temnopolti Američani začasno svojo državo znotraj ZDA, preden se vrnejo na afriško celino. Bil je prepričan, da je beli človek hudič.

Martin Luther King in Malcolm X.

(Martin Luther King in Malcolm X.)

Seveda ga je bela Amerika obtožila 'črnega' rasizma in antisemitizma ter ga predstavila kot glavnega krivca za rasne nemire po ZDA. Zadolžen je bil tudi za zgraditev džamij v mestu Detroit in v newyorškem Harlemu. Predvsem zaradi popularnosti (zelo spretno je znal izkoriščati medije) se je članstvo v Naciji islama izjemno povečalo (s 500 na 40 tisoč).

Poroka z Betty in hčerke

Leta 1955 je na svojih predavanjih spoznal Betty Sanders. Tri leta pozneje sta se poročila in Betty je postala gospa X. Rodilo se jima je šest hčerk: Attallah, ki je ime dobila po Atili, hunskemu osvajalcu, Qubilah, ime je dobila po Kublaj Kanu, Ilyasah, Gamilah Lumumba ter dvojčici Malikah in Malaak, ki sta se rodili po očetovi smrti.

Izstop iz Nacije islama in potovanje v Meko

Zaradi notranjih trenj in zelo resnih prepirov ter nasprotnih stališč je leta 1963 izstopil iz Nacije islama ter ustanovil svoji stranki. Politično Afro-American Unity (Afroameriška zveza) ter versko Muslim Mosque (muslimanska mošeja - džamija). Odpotoval je v Savdsko Arabijo in se odpravil na romanje proti Meki.

Tam je spoznal različne kulture ter se družil z ljudmi vseh ras ter drastično spremenil svoja stališča. Po obisku Meke je nadaljeval svojo pot po Bližnjem vzhodu in Afriki, kjer je spoznaval politične vodje ter predaval na univerzah. Po vrnitvi v ZDA si je spremenil ime v El-Hajj Malik El-Shabbazz. Med svojimi govori in nastopi pa je začel pozivati vse ljudi (tudi belopolte), in ne samo temnopolte.

Atentat

Malcom X atentat

S svojimi nastopi se je z leti zameril marsikomu, tako temnopoltim (nekdanjim prijateljem iz Nacije islama) kot belopoltim. Leta 1965 je bila na njegov dom vržena bomba, ki pa ni nikogar poškodovala. Samo teden dni pozneje je imel govor v Audubon Ballroo na Manhattnu, New York. Med govorom so trije oboroženi moški pritekli do odra ter v govorca izstrelili 15 nabojev.

Devetintridesetletni Malcolm je umrl na poti v bolnišnico. Za vse tri napadalce, ki so jih pozneje aretirali, se je izkazalo, da so člani Nacije islama. Pokopan je v Harlemu. Malcolmova priljubljenost je takoj po njegovi smrti zrasla, predvsem po zaslugi delno avtobiografske knjige, ki jo je napisal novinar Alex Haley v sodelovanju z Malcolmom. Danes Malcolm X velja za enega izmed največjih in najvplivnejših Afroameričanov.

Lisa - 8/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 8/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.