“Mala, puhasta in polna energije … To je moja Lucy, moj mali nemški špic,” tako je na kratko opisala svojega kužka Miša Gabor.

Zakaj ste se odločili za psa pasme mali nemški špic?

Za to pasmo sem se odločila, ker so zelo ljubki, na videz so zelo podobni lisicam, imajo prečudovita ušesa, čudovit na hrbet zavit rep in so zelo inteligentni. Hitro se je pokazalo, kot je tudi značilno za to pasmo, da je zelo radovedna in učljiva, zato sem jo s pozitivno stimulacijo naučila veliko trikov, kot so na primer: sedi, prostor, daj tačko, daj petko, obrni se, naredi preval … Učenje pa se seveda še nadaljuje, saj so vedno možne izboljšave, saj je pse treba naučiti lepega obnašanja in poslušnosti, pri čemer sta največjega pomena doslednost in vztrajnost.

Kako dosežete, da uboga?

Pri učenju uporabljam nagrajevanje, saj obožuje hrano in se zelo potrudi zanjo.Kako pa se trudi za vašo pozornost in kako vam lepša dneve?

Brez Lucy si našega vsakdana sploh več ne moremo predstavljati, je naš družinski član. Lucy ima pozitiven vpliv na celotno družino, saj s svojo živahnostjo in razigranostjo prinaša dobro voljo in poskrbi, da v trenutku pozabimo na vsakdanje tegobe. Posebej nas razveseli ob prihodu domov, saj takoj pridrvi k nam, se postavi na zadnje tačke in miga z repkom. Je zelo ljubeča, rada se pocrklja in ima rada bližino ter pozornost. Je tudi zelo radovedna in razigrana, rada raziskuje in beži za žogico, saj je polna energije. Psi te pasme so znani kot 'alarm dogi', saj glasno lajajo, kar posledično pomeni, da so odlični čuvaji. Njihovo glasno lajanje je lahko tako prednost, saj opozori, kot tudi slabost.

Ima ta pasma morda tudi kakšno slabost?

Slabost te pasme je lahko trma in posesivnost, ki se pri Lucy kaže v uničevanju njenega največjega 'sovražnika' – nogavic.

Kako pa je z nego?

Čeprav imajo mali nemški špici gosto dlako, ne potrebujejo pretirane nege, dovolj je že, če jo enkrat tedensko počešemo in po potrebi skopamo s šamponom, primernim za pse.Kakšnim ljudem bi priporočili male nemške špice?

Male nemške špice bi priporočala vsem, ki želijo male, ljubke, inteligentne kužke z dolgo, gosto dlako, ki ne potrebuje veliko nege. Pasma je zelo nežna, ljubezniva in potrebuje pozornost, zato bi jo priporočala ljudem, ki so pripravljeni v svojega psa investirati čas, se jim posvetiti. Pri izbiri te pasme je treba kot slabost upoštevati glasnost lajanja, ki je lahko nekoliko moteče.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv