Umetnost ga je zanimala že od malih nog.

“Če me boste vprašali, zakaj, vam tega žal ne znam povedati. Že zelo zgodaj, kot otrok, sem enostavno čutil potrebo po risanju, slikanju in ustvarjanju na splošno. Neprestano sem risal slavne risane in filmske junake, to pa se je pozneje prelevilo v nekaj bolj resnega – risanje po naročilih, akrilne slike na platno, portreti, stenske poslikave, čeprav trenutno ostaja samo kot hobi,“ nam je zaupal Marko, ki se je v 5. razredu osnovne šole udeležil likovnega tečaja, kjer pa so mu že po prvem obisku predlagali obisk naprednejšega tečaja.

“Na žalost pa je ostalo samo pri tem, saj veste, kot otroka me je zanimala 1001 stvar, tako da so moja dela plod mojega znanja,“ je še povedal samouk. “Najraje slikam tisto, kar čutim, kar imam v 'mislih', torej, kar je plod moje domišljije. Čeprav se sliši enostavno, je ravno to po navadi najtežje spraviti iz sebe,“ je še povedal.

“Do zdaj je večina mojih slik nastala po naročilu, se pravi razni portreti slavnih oseb, prijateljev, znancev pa tudi raznovrstne pokrajine, tihožitja in podobno, kar pa je omejevalo mojo ustvarjalnost in s čimer se nisem mogel izraziti. Pred kakšnim letom in pol pa sem se odločil, da se posvetim tudi svojim idejam. Začel sem slikati stvari, ki mi ležijo na srcu in za katere sem čutil potrebo, da jih moram spraviti na platno, to mi je tudi vlilo precejšno svobodo. Seveda to ne pomeni, da sem zaključil s slikami po naročilu, kjer je treba upoštevati želje naročnika oziroma najti kompromis med obema stranema – rade volje ustrežem stranki,“ je še dejal sogovornik.

“S svojimi deli poskušam gledalcu vzbuditi razmišljanje o določeni stvari in v kateri bi lahko vsak našel delček sebe. Moje slike so premišljene in če ste dober opazovalec, vam bodo razkrile zgodbo. Tako kot pisatelj napiše knjigo, si želim, da moje slike nosijo sporočilo gledalcem, pa čeprav samo na eni strani.“

Kje ga najdete?

Nekaj del lahko vidite na Instagramu ali Facebook profilu Marko Veselinović, spletna stran ter poslovni Instagram profil pa sta trenutno še v obdelavi.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 21/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.