Martina je imela vedno nemirne prste in v mladosti se je preizkusila v številnih ustvarjalnih tehnikah.

“Slikanje na svilo in steklo, kaligrafija, fimo masa in izdelovanje voščilnic so zapolnili skoraj ves moj prosti čas,” nam je zaupala ustvarjalka, ki je po tihem zavidala ljudem, ki so se z ustvarjanjem lahko preživljali. “Nekaj takega sem si želela nekoč tudi zase. Ko me je pred leti zasvojila glina, sem se končno odločila in pustila službo. Kupila sem peč in začela oblikovati drobne dekorativne predmete iz rdeče gline.” Martina svoja dela izdeluje povsem ročno z valjanjem.

“Ko si zamislim neki izdelek, si po navadi narišem in izrežem 'mušter' iz kartona. Tega položim na razvaljano glino in izrežem. Dodam rožice, ptičke in druge drobne detajle. Všeč mi je starinski videz, zato enkrat pečen izdelek najprej patiniram s temno podglazurno barvo. Nato pa dodam še poudarke z barvnimi glazurami. Na ta način nastanejo vse moje pravljične lanternice, muce, hišice z napisi, sove, kokoške, izparilniki, angelčki, posodice za rože,“ je naštela izdelke, ki nastajajo izpod njenih rok in so primerni tudi kot dekoracija za balkon ali vrt, saj je keramika odporna in bo ostala lepa, ne glede na vremenske vplive.

Poleti Martina naredi največ muckov in lanternic, za katere je največ povpraševanja in jih tudi najraje izdeluje. V zimskem času pa so še vedno najbolj aktualni izparilniki za dišeča eterična olja. Martina pravi, da ji idej še dolgo ne bo zmanjkalo, odprta je za želje, predloge in naročila. V prihodnosti pa je pripravljena organizirati tudi kakšen tečaj oziroma tematsko delavnico.

Kje jo najdete?

Izdelke pod imenom Unikatna keramika Melinda najdete po trgovinah s spominki in darili ter po cvetličarnah v Sloveniji. Vse novosti si lahko ogledate na Facebook strani Melinda, kjer jo lahko tudi kontaktirate. Z veseljem pa vas sprejme tudi v delavnici v Škofji Loki.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv

Liza - 15/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.