Audrey se je 4. maja leta 1929 rodila v Bruslju v Belgiji,

Oče je bil premožni angleški bankir Joseph Victor Anthony Ruston, mama pa Nizozemka Elle Baroness van Heemstra. Oče je zapustil družino, ko je bila Audrey stara 6 let. Nekaj časa sta z mamo živela v Londonu, 2. svetovno vojno pa sta preživeli v Arnhemu na Nizozemskem, kjer se je Audrey navkljub okupaciji in lakoti posvečala baletu.

Leta 1948 se je preselila v London, kjer se je poleg baleta ukvarjala še z manekenstvom, poskusila pa se je tudi v igranju. Preboj ji je uspel z gledališko igro Gigi, v kateri je nastopila leta 1952 na Broadwayu.

Njeno talentiranost so opazili v Hollywoodu, svojo prvo glavno vlogo je z Gregoryjem Peckom odigrala v filmu Rimske počitnice (Roman Holiday) in zanjo prejela oskarja, zlati globus in nagrado BAFTA za najboljšo žensko glavno vlogo. Igrala je še v vrsti filmskih uspešnic, kot so Sabrina (1954), Vojna in mir (1956), Zajtrk pri Tiffany, Šarada, Moja lepa dama ...

Veljala je tudi za modno ikono in imela gromozanski vpliv na žensko modo: široko nabrana krila, kratka črna oblekica, malce prevelika sončna očala, rutica okrog vratu, hlače do gležnjev in balerinke so bile njen prepoznavni znak.

Medvojne travme so Audrey spodbudile, da je kot Unicefova ambasadorka miru delala skoraj 40 let. Poročila se je dvakrat (tudi ločila) ter imela sina in hčerko. Umrla je 20. januarja leta 1993 v 63. letu starosti zaradi raka na črevesju v svoji hiši v kraju v Tolochenaz ob Ženevskem jezeru in je pokopana na tamkajšnjem krajevnem pokopališču.

Zanimivosti

  • Med drugim je igrala tudi s slavnimi igralci, kot so: Gregory Peck, Humphrey Bogart, Gary Cooper, Cary Grant, Henry Fonda, William Holden, Fred Astaire, Peter O'Toole ...
  • Njen veliki prijatelj in tudi njen stilist je bil slavni modni oblikovalec Hubert de Givenchy.
  • Leta 1999 je bila proglašena za tretjo najboljšo žensko filmsko zvezdo vseh časov na lestvici Ameriškega filmskega inštituta.
Liza - 19/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.