Gotovo ste že naleteli na naslove v medijih, ki mesu pripisujejo škodljive učinke, ga primerjajo s škodljivostjo kajenja ali prekomernega uživanja alkohola. Pa vendar je meso nekaj, kar številni povezujemo z življenjsko radostjo, z veseljem druženja in gastronomskimi užitki. Le malo verjetno je, da bi se mu zlahka odrekli, čeprav nas nekje gloda skrb, ali si morda s temi užitki res ne škodimo. 

Dobra novica je, da večina znanstvenikov ne podpira alarmantnih novic o škodljivosti mesa. Prav tako neodvisne mednarodne organizacije, ki se ukvarjajo z zdravjem ljudi, mesa ne označujejo kot zdravju nevarnega. Meso zaradi svoje sestave pravzaprav lajša pot do uravnotežene prehrane, ker obroku lahko zagotovi večino potrebnih aminokislin in vitaminov, ki jih sicer moramo nadomeščati z uživanjem sintetičnih dodatkov.

Pomembna pa je zmernost in sočasno uživanje primernih količin prehranske vlaknine, torej zelenjave in sadja, ki, če jih ne uživamo dovolj, povečajo tveganje za bolezni. Če je meso še kakovostno, najbolje slovenskega porekla, ste naredili vse, kar lahko storite za zdravo prehranjevanje in dobro počutje.