Starejši ljudje svoje mlajše družinske člane vsakodnevno prosijo za različne oblike tehnološke pomoči.

Dnevna stalnica je vprašanje: “Ali lahko samo …?”, ki ima mnogotere različice, na primer:
“… vzpostaviš internet, pokažeš, kako naložim dokument v oblak, kako zavarujem svojo aplikacijo za spletno bančništvo?” Več kot tretjina (35 %) starejših od 55 let bi imela težave z vsakdanjimi tehnološkimi izzivi, če ne bi imela podpore svojih otrok. To kaže nova raziskava družbe Kaspersky z naslovom 'Can you just"

Milenijci so generacija, ki se dandanes osredotoča na nakup hiše, ustvarjanje družine, napredovanje v službi … V tem času lahko prošnje njihovih starejših svojcev za brezplačno tehnološko pomoč predstavljajo dodatno breme. Poročilo 'Can you just' temelji na podatkih spletne ankete, v kateri je sodelovalo 11 tisoč uporabnikov iz 13 različnih državah. Več kot polovica milenijcev (55 %) čuti obvezo, da nudijo tehnološko pomoč starejšim družinskim članom. Četrtina (25 %) jih celo priznava, da se aktivno izogiba družinskih članov, za katere menijo, da jih bodo prosili za tehnološko pomoč.

Starejši bolj pogrešajo tehnološko pomoč kot družbo svojih otrok

Več kot polovica (52 %) starejših od 55 let ob tem priznava, da niso vešči tehnologije, vsak četrti (41 %) pa pokliče svoje otroke ali druge mlajše družinske člane za pomoč s področja informacijske tehnologije na daljavo. Osupljivih 18 % pogreša tehnološko podporo svojih otrok bolj kot njihovo družbo, ko otrok ni doma. Hkrati je 15 % starejših od 55 let, v želji dobiti tehnološko pomoč, mlajše že celo podkupilo.

Ključna je nenehna krepitev digitalnih veščin

Pretirana odvisnost starejših od tehnološke pomoči milenijcev vpliva tudi na odnose med družinskimi člani. Vpliv lahko posega celo na področje obdarovanja. Skoraj tretjina (30 %) vprašanih priznava, da se izogibajo nakupa tehnoloških daril za starejše člane družine, saj vedo, da bodo sami sebi naprtili nalogo vzpostavitve delovanja naprave.

“Dramatična rast tehnologije v naših avtomobilih, pisarnah in družbenem okolju je izzvala vse generacije, da se neprestano učijo, kako izkoristiti prednosti tega razvoja. Starejši se lahko ob vseh spremembah čutijo preobremenjene in jih pogostokrat skrbi, da bodo preko naprav pretentani,izpostavljeni ali na udaru nepridipravov. Prav milenijci so tisti, ki so prisiljeni, da v teh primerih priskočijo na pomoč. Znanje lahko pripomore k temu, da vsi občutimo manj eksistenčne negotovosti in smo bolj povezani z našim »notranjim Billom Gatesom«,« dodaja psihoterapevtka Kathleen Saxton. Celotno poročilo raziskave skupaj s serijo vodnikov 'Can you just' je dostopno na spletni povezavi https://www.kaspersky.com/blog/can-you-just

Liza - 26/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 26/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.