14. december 1914 ‒ 27. februar 1988

Fran Milčinski se je rodil v Ljubljani kot tretji otrok (od štirih) uglednemu pisatelju Franu Milčinskemu ter njegovi ženi Mariji. Kot otrok je bil šibak, majhen in bolehen, tudi v odrasli dobi je z boleznijo imel pogosto težave.

Študij

Po očetu je podedoval pisateljsko žilico in smisel za humor, kmalu pa je prišel v stik tudi z gledališčem. Po opravljeni maturi na gimnaziji je na željo pokojnega očeta študiral pravo in tudi slavistiko. Študij je kmalu opustil, saj je raje nastopal v gledališču, pa tudi na veselicah in v gostilnah ter delal na radiu. Njegov psevdonim izhaja iz zabavljaškega dueta Ježek in Joužek, v katerem je skupaj z Jožetom Pengovom nastopal na začetku svoje kariere.

Služba

Leta 1940 je dobil redno službo v teatru Drama. Med okupacijo leta 1941 so ga Italijani aretirali zaradi izjave, da v vojni ne bodo zmagali niti Nemci niti Italijani. Leto dni je preživel v taborišču v italijanskem Bellunu, kjer si je trajno poškodoval hrbtenico in tudi hudo zbolel, kar je bil tudi razlog, da so ga spustili domov. Po ozdravitvi je ponovno začel delati v Drami ter objavljati pesmi. Leta 1944 se je poročil s pisateljico Jano Podkrajšek, s katero je imel dva sinova – Matijo in Matevža. Na dan osvoboditve Ljubljane, 9. maja 1945, se je redno zaposlil na radiu Slovenija ter postal prva slovenska radijska zvezda. Na radiu je ostal do upokojitve leta 1979. Leta 1947 pa je postal še urednik Pavlihe. Povabili so ga tudi na porajajočo se slovensko televizijo, tako da je sodeloval že pri poskusnih oddajah na Gospodarskem razstavišču.

Opus

Njegov umetniški opus je ogromen in raznovrsten, saj je bil pisatelj, pesnik, režiser, igralec, komik, satirik, pevec in tekstopisec. Pisal je tako za otroke kot tudi za odrasle. S svojimi deli je nagovarjal široke množice, najbolj pa majhne ljudi, ki se jim je tudi najbolj prikupil. Pri svojem ustvarjanju je pogosto prepletal družbeno kritičnost in humor, vedno pa je pazil, da ne bi koga zares prizadel. Sam si je nadel naziv klovn ''ali dvorni norec njegovega veličanstva – Človeka". Njegova najbolj znana dela so Zvezdica Zaspanka (1952), prva otroška radijska igra pri nas, napisal je scenarija za film Kekec in Dobri stari pianino ter v njiju tudi zaigral, za televizijo pa je posnel vrsto legendarnih skečev ter zabavnih oddaj. Njegove najbolj znane pesmi so Kekčeva in Mojčina pesem, Heja Bumbarasa, Kako sva si različna, Marička, Ne čakaj na maj, Cinca marinca ... 

Bolezen

Zadnja leta svojega življenja je zaradi dolgoletne bolezni še toliko bolj trpel, veliko časa je preživel v bolnišnici. Leta 1981 je njegov sin Matija posnel dokumentarec o pestrem in tragikomičnem življenju svojega očeta. Umrl je v 73. letu starosti v Ljubljani, kjer je tudi pokopan. Njegova dela seveda ostajajo med nami in so še vedno odlično prodajana, saj je njihova kakovost večna. Njegova žena Jana je leta 1998 izdala njegovo biografijo pod naslovom Moje življenje z Ježkom.

Zanimivosti

  • Njegova starejša sestra Breda je bila slavistka, starejši brat Janez je bil pravnik strokovnjak za sodno medicino, mlajši brat Janez pa je bil priznan psihiater. Njegov starejši sin Matija je režiser, mlajši Matevž pa strojni inženir. Vnukinja Nana je dramaturginja in režiserka, vnuk Juš pa znan improvizator in stand up komik.
  • Velja za utemeljitelja šansona (lirična oblika popevke) na Slovenskem, številni ga imajo tudi za našega prvega kantavtorja.
  • Ježkova nagrado podeljuje RTV Slovenija v želji, da bi spodbudila izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Leta 2017 je nagrado dobil pisec besedil in glasbenik Drago Mislej Mef.
  • Rekel je: "Jaz nisem kulturnik, sem neke vrste komunalna usluga, sem dvorni norec v nj. vel. ljudstva. Ne vem, kako se je godilo drugim dvornim norcem, meni gre dobro."
  • Poleg številnih domačih nagrad je prejel tudi posebno nagrado Ljudske republike Kitajske za vlogo Kosobrina v filmu Kekec.
  • Najbolj znana dela njegovega očeta Frana so Butalci in Ptički brez gnezda.
  • Njegove znane pesmi so izvajali najboljši slovenski pevci, kot so Majda Sepe, Lado Leskovar, Marjana Deržaj ...
  • Ježek je dobil Levstikovo nagrado za Zvezdico Zaspanko, ki jo je posvetil ženi, z naslednjo obrazložitvijo: "Zvezdica Zaspanka je napisana živo, hkrati pa razodeva važne etične in humane poudarke."

Foto: Založba Sanje, arhivi