Modesty Blaise, izjemna mlada ženska z veliko talenti in kriminalno preteklostjo, je prav gotovo ena najpopularnejših, najbolj branih ter prodajanih stripovskih junakinj. Leta 1963 jo je ustvaril angleški pisatelj Peter O'Donnell.

Kdo je Modesty Blaise?

Modesty ima približno 27 let in se ne stara, je evrazijskih potez, atletske postave, črnih las ter temnih oči. Visoka je 170 cm, ima 58 kilogramov ter govori nekaj svetovnih jezikov.

Leta 1945 je kot deklica pobegnila iz zavetišča za vojne sirote v Grčiji, z zamegljenim spominom na svojo preteklost. Morala se je znajti in preživljati kar sama (bila je tudi posiljena), v mladosti pa je večinoma vandrala po jugovzhodnem delu Mediterana, dokler ni spoznala približno 50 let starega madžarskega Juda Loba. Lob jo je izobrazil, kar je bilo ključno za njeno prihodnost.

Ko je bila stara 17 let, je Lob umrl, sama pa je postala vodja kriminalne tihotapske, vohunske, kradljive združbe v Tangerju v Maroku. Tu je tudi spoznala najboljšega prijatelja, osem let starejšega Willa Gervina, ki je postal njena desna roka in s katerim je po desetih letih zapustila kriminalne vode (z veliko denarja) ter se preselila v London.

Zaradi pomanjkanja avanture in kratkočasja se z Willom odzoveta prošnji angleške obveščevalne službe za vohunsko nalogo in tu se strip pravzaprav pričenja. Modesty in Will v glavnem potujeta po svetu in ga rešujeta pred barabami. Modesty obvlada vzhodnjaške borilne veščine (ima eksotične borilne pripomočke, kot je yawara), Willova posebnost pa so noži. Ubijata le, če je nujno potrebno.

Odnos med njima je sicer ljubeč in nežen (on jo kliče princesa, ona njega moja ljubezen), vendar striktno platonski in prijateljski. Modesty ima občasne ljubimce (z lahkoto tudi pretepe moškega, ki ne razume ženskega NE), Will pa je rad obkrožen s plavolaskami z bujnimi oblinami. Will je tudi njen večni dolžnik, saj ga je v mladosti rešila gotove smrti iz saigonskega zapora. Modesty se v stripu večkrat pojavi gola ali pomanjkljivo oblečena, kar seveda stalno povečuje priljubljenost stripa.

modesty

Peter O'Donnell (1920–2010)

Peter O'Donnell je pred izdajo stripa Modesty Blaise poskrbel za stripovsko inačico prve Bondove knjige Dr. No Iana Fleminga. Bond in Ian Fleming sta vsekakor vplivala na nastanek Modesty Blaise. Pisatelj je pod ženskim psevdonimom Madeleine Brent (razkril se je šele po izdaji zadnje knjige) napisal tudi devet zgodovinskih romanov.

Idejo za lik Modesty je dobil v ponosni arabski deklici, siroti, ki je nanj naredila izjemno močan vtis. Videl jo je v tedanji Perziji (Irak) med 2. svetovno vojno, v kateri je sodeloval kot angleški vojak. O'Donnell je izrazil željo, da po njegovi smrti ne bi nadaljevali zgodb o Modesty, zato je v zadnji knjigi leta 1996 Modesty in Willa ubil in se s tem zameril marsikateremu oboževalcu. V zadnjem stripu leta 2002 je stvar omilil in ju upokojil.

Več na www.modestyblaiseltd.com.